Groote Lindt te klein voor hoofdklasse

ZWIJNDRECHT - Debutant Groote Lindt wacht als enige van de 42 zaterdag-hoofdklassers nog altijd op het eerste punt in de hoogste klasse. De nieuweling - de vijf andere promovendi acteerden al eerder in de top - ging zaterdag voor de zesde opeenvolgende keer onderuit. In Zwijndrecht gaf koploper ARC een tik door maximaal resultaat te halen uit slechts een kwartier gas geven: 1-3.

PETER WILSCHUT

Groote Lindt is niet met grote pretenties begonnen aan het hoofdklasse-karwei. De Zwijndrechtse club bivakkeerde zes seizoenen geleden nog in de vierde klasse. In 1992 en 1995 werden stappen gezet naar derde en tweede klasse. In 1996 hielp de KNVB-herstructurering de club in de eerste klasse van het - landelijk zwak geachte - district Zuid I. Tot eigener verrassing bleef de club in die competitie Spijkenisse en Altena voor. De KNVB heeft de Zwijndrechters dit jaar direct voor de gevaarlijkste leeuwen geworpen, bij de bollenclubs. Vice-voorzitter Miedema: “We hebben geen voorkeur uitgesproken”. De deze zomer aangetreden trainer Peter de Haan ziet zelfs voordelen: “In de B-afdeling wordt veel negatiever en met meer fysiek gevoetbald. Daar hebben wij geen ploeg voor. Wij zijn een op voetbal gericht team en zouden het moeilijk hebben met clubs die er de beuk in gooien”.

De eigen sterke jeugd en de titels van ook het tweede en derde elftal in de vorige voetbaljaargang ten spijt, heeft Groote Lindt zich de voorbije zomer wel degelijk door inkopen geprepareerd. In ex-prof Jos van Eck werd een naam binnengehaald, naast hem stonden zaterdag nog zes nieuwkomers in de basis. Die zetten ARC zaterdag in de eerste helft zodanig klem (ARC-trainer Berckenkamp noemde de prestatie van zijn team zelfs 'schandalig') dat een voorsprong verdiend was geweest. De Ruiter zette zijn team vlak voor rust op voorsprong (1-0), een defensieve onachtzaamheid in blessuretijd bezorgde de Zwijndrechters een tik in plaats van een opkikker: 1-1, Meijering. Het eerste kwartier na de pauze doofde ARC via Bos de flakkerende hoop bij de sympathiek op de aanval gerichte nummer laatst (1-2). De 1-3 van Meijering illustreerde nadien slechts het verschil. De tegenvallende koploper bewees dat het budgettaire en daaruit volgend het speltechnische en -tactische gat tussen eerste en hoofdklasse levensgroot is. Cijfers onderstrepen dat. In de voorbije tien jaren betraden slechts 23 clubs voor de eerste keer het hoogste podium. Van die 23 zijn er 10 al in hun eerste seizoen gedegradeerd, terwijl van diezelfde 23 clubs momenteel nog maar 10 clubs ook op dit moment in de hoofdklasse uitkomen. Tegenwoordig is een gericht plan nodig om topamateurvoetbal te bedrijven. Groote Lindt afficheert zich als 'low budget team', tegelijkertijd overziet de club daarmee zelf de zwaarte van de huidige opgave. Nogmaals vice-voorzitter Miedema: “Als wij eerste worden van de onderste vier clubs staat dat gelijk aan een titel. En degraderen we, so what, de ervaring zal niemand ons afnemen”.

Groote Lindt heeft thans behalve sportieve, andere zaken aan het hoofd. Nu het aanzien van Zwijndrecht komende jaren door de aanleg van de Betuwelijn ingrijpend verandert, ziet de gemeente graag een fusie tussen Groote Lindt en Pelikaan. Groote Lindt, dat de spoorlijn deels onder het huidig complex door zal zien schieten, is voorstander van zo'n fusie, het veel kleinere Pelikaan heeft de plannen afgeblazen ter behoud van de eigen identiteit. Groote Lindt zal dus komende tijd in beweging blijven: al wordt de kans op dit moment per week groter dat dat volgend jaar weer in de eerste klasse zal zijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden