Groote Lindt degradeert met blij gemoed

ZWIJNDRECHT - De degradatie van Groote Lindt uit de hoofdklasse - zaterdag definitief geworden na een ongelijke strijd tegen Katwijk (0-5) - kan in het slot van dit seizoen nog worden voorzien van een aantal negatieve records. De club uit Zwijndrecht draagt het lot niettemin zoals het de rode lantaarn vanaf de eerste wedstrijddag heeft getorst: welhaast blijmoedig.

PETER WILSCHUT

De terugtocht komt namelijk niet onverwacht. Groote Lindt is al vroeg dit seizoen te licht bevonden. De club die sinds 1992 vier keer de grens verlegde en vorig voorjaar min of meer bij toeval en tot eigen verbazing in de hoofdklasse belandde, zag al na een kwart van de competitie dat dat niveau te hoog gegrepen was. Het duurde dan ook tot de negentiende speeldag eer het vlammetje van succes eenmalig flakkerde. Achilles Veen bombardeerde zich toen tot naïeve slaapkop door de Zwijndrechters met 1-0 te laten voorgaan.

Groote Lindt heeft zaterdag niet getreurd om de degradatie. Voorzitter Jan Baan: “Wij zijn niet droevig. Onze doelstelling is altijd geweest een goeie eersteklasser te zijn. Volgend jaar gaan we dat weer worden.” In de sport is het wekelijks ritueel van verliezen, wonden likken en opnieuw beginnen geen aangename bezigheid.

Tegen die achtergrond dringt zich de vraag op, wat Groote Lindt aan positieve gedachten overhoudt aan het verblijf in de hoofdklasse. Baan: “Wij hebben vooral geleerd. Waar ons plafond ligt en dat er een enorm gat gaapt tussen hoofd- en eerste klasse. We hebben overigens vooraf niet onderschat dát dat verschil er was, wel dat het zo groot was. Ook het feit dat de hele entourage rond het voetbalgebeuren zo anders is. Groote Lindt werkt met een budget voor de hele selectie waar de toppers één speler van onderhouden. In die spiraal kunnen en willen wij niet meegaan. In 1992 hebben we uitgesproken, niet te zullen aanmodderen in de vierde klasse, anderzijds hebben we uitgesproken dat het 'normaal' moest blijven. Als blijkt dat het budget de ranglijst bepaalt, zullen wij niet bovenaan eindigen. We denken dat het ook anders kan, gaan daarbij ook voor de toekomst de top niet uit de weg, maar zullen onszelf niet verloochenen. De hoofdklasse is een avontuur geweest waarvan we niet wisten wat het zou brengen. Het heeft ons leerervaringen gebracht”.

Vertrekkende trainer Peter de Haan (Baan: “We willen geen erfenis meenemen bij een nieuwe start”) spreekt in dezelfde taal als zijn voorzitter: “De spelers zijn ondanks alle nederlagen enorm gegroeid in het voorbije jaar. De volkomen andere ambiance, het hogere tempo, de grotere professionaliteit, het zijn allemaal facetten die deze groep (waarvan wordt verwacht dat die met uitzondering van Jos van Eck verre intact blijft - red.) volgend seizoen helpen”.

Tegen Katwijk heeft het winnaarsgevoel, dat Groote Lindt dit jaar met name in oefen- en bekerwedstrijden kende, nooit een kans gekregen. Binnen een kwartier was het duel gespeeld door treffers van Raven (fraaie 0-1) en Zwaan (0-2). In het zeer eenzijdige vervolg kwam Groote Lindt vrijwel niet in de buurt van Katwijk-doelman Van Duyn. De titelkandidaat speelde het duel anderzijds bijzonder slordig uit. Via De Ridder (0-3), en twee keer De Haas (0-4, 0-5) werd na rust de marge vergroot, bezien vanuit het veldoverwicht en de hoeveelheid kansen had Katwijk met dubbele cijfers moeten winnen. Het niet-opvijzelen van het vertrouwen stelde Katwijk-trainer Kootwijk teleur.

De 0-5 was voor Groote Lindt nu toch al de grootste thuisnederlaag dit seizoen. Aan 'eeuwige records' kan daar nog bijkomen: het hoogste aantal tegentreffers (record: 75, DTS '35, 1997; Groote Lindt nu: 66), het laagste aantal punten (record: 7 punten naar huidige telling, Go Ahead K, 1979; Groote Lindt nu: 3 punten) en het laagste aantal eigen treffers (record: 16, Go Ahead K, 1979; Groote Lindt nu: 13 treffers). De Zwijndrechters voelen zich na de zomer een treetje lager ongetwijfeld beter op hun plaats.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden