Groot zeegras doet het goed bij Schiermonnikoog, bij Texel niet

Natuurorganisaties hebben succes met hun pogingen groot zeegras aan te planten in de omgeving van Schiermonnikoog. Zeegras zorgt voor helderder en stiller water, waardoor een perfecte kraamkamer voor allerlei vissoorten ontstaat. Het vangt ook nog eens CO2 af.

Door menselijk ingrijpen zoals bedijking, visserij en fosfaat in het water is het bijna overal verdwenen. Tot 1930 kwam zeegras in grote hoeveelheid voor in de Zuiderzee; momenteel behoort het tot de achteruitgegane en bedreigde soorten.

Voor een onderzoek naar de vraag waar zeegras kansen heeft, zaaiden de onderzoekers het gewas op vier plekken: bij Texel, Balgzand, Schiermonnikoog en het Uithuizerwad. Bij Uithuizerwad en Schiermonnikoog ontstond een uitbreiding van de velden, tot respectievelijk 400 en 1000 planten. Op ingezaaide vlakken, maar ook op de plekken waar het zeegras al 'een jaar oud is'. Dit is goed nieuws, volgens de onderzoekers. De uitzaaimethode is effectief gebleken en het opgekomen zeegras heeft vruchtbare zaden gevormd waaruit nieuw zeegras is opgekomen. "Op de andere twee plekken zien we nauwelijks resultaat. We gaan bestuderen hoe dat kan", vertelt Sanne van Gemerden, boswachter bij Natuurmonumenten.

Volgens Van Gemerden kan het teleurstellende herstel te maken hebben met drie factoren. "Met golven, pieren of algen. Golven zorgen voor vertroebeling van het water, waardoor licht de plantjes moeilijk kan bereiken. Pieren zorgen ervoor dat de zaadjes diep in de bodem verdwijnen, terwijl algen een verstikkende werking hebben op de bodemleven. We gaan nu nieuwe technieken toepassen die rekening houden met deze uitkomsten, om te kijken wat we moeten verbeteren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden