Groot meerkamptalent maakt op EK debuut als sprintster

Of we het maar even willen noteren: 24 augustus 2016. ¿Dat is mijn moment; dan ga ik voor goud op de Olympische Spelen.¿

Fred Troost

Voor Dafne Schippers is goud op de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro haar grote doel. Zie haar website, waarop ze in haar kalender maar één datum heeft aangestreept. Luister naar het filmpje op Dafne-tv, waarin ze zich presenteert en bovenstaande uitspraak doet.

Natuurlijk kan haar bewering worden afgedaan als een premature en te overmoedige bevlieging van een achttienjarige, maar er spreekt wel ambitie uit. Bovendien zijn toon en dictie bepaald niet luchthartig. Ook moet worden vastgesteld dat de carrière van de jonge meerkampster zich de afgelopen jaren bliksemsnel ontwikkelt.

Als negenjarige begon ze met atletiek. ¿Ik zat op tennis, maar daar kon ik niks van. Toen kwam ik bij atletiek terecht.¿ Kinderen beginnen bij atletiek met alle disciplines; Schippers bleef in alles hangen: ¿Het is altijd meerkamp gebleven. Ik heb nooit de behoefte gehad me te specialiseren.¿ Dat loonde. In 2010 werd ze jeugdwereldkampioen op de vijfkamp.

Toch is ze bij de EK indooratletiek in Parijs slechts ingeschreven voor het sprintnummer. Zestig meter loopt ze in 7.28 seconden. Daarmee staat ze negende op de Europese ranglijst van 2011. Niet slecht voor een meerkampster. Sterker nog: zo goed dat ze zich erdoor kwalificeerde voor de EK die vandaag beginnen (limiet 7.30). Niettemin noemt ze de sprint geen doel op zich.

¿Ik ben meerkampster. De sprint is voor mij een bijnummer. Het is goed voor mijn snelheid tijdens de meerkamp. Dus toen ik me kwalificeerde vond ik dat prima. Wat ik hier verwacht? Ik kom vooral om ervaring op te doen. Ik zie wel hoe het loopt. Ik hoef niks.¿

Het is een opvallend ingetogen opmerking voor iemand die zonder begeleiding bijna niet te houden is. Bart Bennema, haar trainer, moet haar geregeld afremmen. Ze weet het. ¿Zo ben ik. Ik vind alles leuk. School ook. Ik wil altijd doorgaan. Pijntjes houden me niet echt tegen. Maar doorgaan is niet altijd goed.¿

¿Wanneer ik me gekwalificeerd zou hebben voor de meerkamp, had ik dat niet gedaan¿, zegt ze dus braaf. ¿Die fysieke belasting is me te zwaar. Een meerkamp is nooit pijnvrij. Ik moet op mezelf passen.¿

Ervaring opdoen, rondkijken in de keuken van een groot internationaal toernooi, wennen aan een omgeving waarin ze in de toekomst wil schitteren. Rio 2016 is al genoemd, maar is dat eigenlijk niet te bescheiden, te ver weg?

¿Er zijn nog genoeg tussenstations. Londen volgend jaar? Tja, ik ben in de meerkamp nog een paar honderd punten van de kwalificatiegrens af. Tot nu toe ging ik ieder jaar een paar honderd punten vooruit. Dat gaat dus ontzettend goed. Soms weet ik het ook niet. Wie weet wat het wordt.¿

Haar coach en de atletiekunie waken voor overbelasting. Tijdens de NK, begin februari, combineerde ze de sprint met verspringen. Vier sprongen zou ze doen, maar omdat de eerste niet goed waren, werden het er zes. De laatste sprong bracht haar met 6.20 meter een Nederlands juniorenrecord en het nationaal kampioenschap.

Toch balanceerde ze langs het randje van overbelasting en ze weet het. Ze is de laatste tijd nog wat gegroeid en dat heeft een negatief effect gehad op haar kniepees. ¿Er zat een scheurtje in. Daar moet ik mee uitkijken. Maar het zal wel overgaan.¿ Zo onbevangen verheft ze optimisme boven zorg op weg naar succes, goud, olympisch of anders.

Dafne Schippers werd al supertalent genoemd en goudhaantje, parel en atletiekbabe. ¿Leuk om te horen. Ze doen maar¿, reageert ze. On-Hollands nuchter? ¿Dat speel ik niet, dat ben ik.¿

Haar doel in Parijs? ¿Zo hard mogelijk lopen. Dat is het enige waarvoor ik hier ben.¿ Het leidt tot een pesterig vraagje. Ben je nou helemaal naar Parijs gekomen voor een bijnummer van 7.28 seconden? Alert: ¿Ik hoop voor minder dan 7.28 seconden. En als het in de series goed gaat, kom ik verder. Dan loop ik misschien wel tweemaal minder dan 7.28 seconden. En, wie weet, met de finale erbij, driemaal. Ben ik toch niet voor niets gekomen¿, lacht ze.

Maar het hoeft niet. Niets hoeft. Dat geeft rust. Nervositeit over opgeklopte verwachtingen is er niet. Mislukken kan haar missie in Parijs evenmin. Dafne Schippers kan morgen alleen maar verrassen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden