Groot lek in beveiliging Internet Explorer

Het logo van Internet Explorer (\N) Beeld
Het logo van Internet Explorer (\N)

Beveilingsexperts adviseren gebruikers om Internet Explorer niet te gebruiken tot een gat in de beveiliging van de internetbrowser is gerepareerd.

Van onze internetredactie

Door het gat kunnen internetcriminelen computers overnemen en wachtwoorden bemachtigen van nietsvermoedende gebruikers.

BBC meldt dinsdag dat het zo slecht gesteld is met de beveiliging van Internet Explorer, dat beveiligingsexperts adviseren tijdelijk andere browsers te gebruiken. Alternatieve browsers zijn bijvoorbeeld: Mozilla Firefox, Opera of Safari.

Microsoft, fabrikant van de internetbrowser, geeft toe dat het niet best is met de beveiliging van Internet Explorer. "Gebasseerd op onze statistieken zijn ongeveer 0,02 procent van de gebruikers in aanraking gekomen met de besmette websites. Dat lijkt misschien een klein getal, maar het is nog steeds aanzienlijk als kijkt naar het totaal aantal mensen dat gebruik maakt van internet explorer”, aldus onderzoekers van Microsoft.

De problemen doen zich vooral voor rond China. Een grote Taiwanese zoekmachine, computerfabrikant Abit, de universiteit van Beijing en daarnaast enkele grote pornografische websites werden geïnfecteerd door de hackers. Het is nog niet bekend of Nederlandse gebruikers of websites zijn besmet.

De internetcriminelen hebben het vooral gemunt op wachtwoorden van computerspelletjes. Hackers kunnen deze wachtwoorden doorverkopen voor online mogelijkheden of gebruiken om nieuwe spellen te kraken. Via een zogenaamde SQL injectie breken hackers binnen bij de websites, waar ze een aanvalscode installeeren. Internetters met kwetsbare pc, die een geïnfecteerde website bezoeken, raken meteen besmet met het virus.

Microsoft heeft aangekondigd een speciale beveiligingsupdate uit te brengen. Het is vooralsnog niet duidelijk wanneer de update verschijnt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden