Groot koraalrif ontdekt bij monding Amazonerivier

Koraal gedijt goed in helder water waar veel licht naar binnen valt, zoals op deze foto, terwijl de Amazonerivier dik en modderig is.Beeld Colourbox

Wetenschappers zijn met stomheid geslagen. Geheel onverwacht is er onder het troebele water van de Amazonerivier een volledig nieuw stuk koraal ontdekt. Kleine bijkomstigheid: het gebied was net verkocht aan olie-exploiteurs.

Ze waren naar de Amazone afgereisd om het water te onderzoeken, maar stuitten op iets heel anders. Wetenschappers van onder meer de universiteiten van Georgia en Rio de Janeiro troffen een rif aan met een oppervlakte van 9300 vierkante meter, met koraal op een diepte van 30 tot 120 meter. Het rif strekt zich uit van Frans-Guyana tot de Braziliaanse staat Maranhão.

Wetenschappers staan voor een raadsel, want logischerwijs zou er helemaal geen koraal in het gebied moeten groeien. Koraal gedijt goed in helder water waar veel licht naar binnen valt, terwijl de Amazonerivier dik en modderig is en vol slijk ligt. Daarbij komt nog dat er bij mondingen van rivieren doorgaans nooit koraal groeit.

Koraalvissen
Toch blijkt het koraal het uitstekend te doen in de rivier. In vergelijking met andere koraalriffen is deze veel minder aangetast, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Science Advances. Ze troffen er zo'n 60 soorten sponzen, 73 vissoorten, zeesterren, kreeftachtigen en andere soorten aan. In het zuidelijke deel van het rif leeft kleurrijker koraal omdat het daar meer zon krijgt. Richting het noorden, waar het water modderiger is, leven juist meer sponsachtige dieren.

Hoewel de ontdekking van het rif als een verrassing kwam, hielden de wetenschappers wel een eerder onderzoek in het achterhoofd. In een onderzoek uit 1977 wordt geschreven over over koraalvissen in het gebied, waardoor de mogelijkheid groot werd dat er een koraalrif in de buurt was.

(Tekst gaat verder onder tweet)

De zoektocht wierp uiteindelijk zijn vruchten af. "We troffen de meest mooie en kleurrijke dieren aan die ik ooit op een expeditie heb gezien", zei een van de onderzoekers, marinebioloog Patricia Yager, in een verklaring.

Het net ontdekte rif wordt echter wel ernstig bedreigd. De Braziliaanse regering heeft stukken van het gebied onlangs verkocht voor olie-exploitatie. Oliemaatschappijen hadden het gebied al verkend en boren op sommige plekken zelfs al naar olie. Het plan is dat dit op meer plekken gaat gebeuren. Wetenschappers waarschuwen bovendien voor de hoge zuurtegraad die in het water is gemeten.

Milieuvervuiling
Dat het koraal in de Amazonerivier groeide ondanks de ongewone omstandigheden, is volgens de wetenschappers erg belangrijk. Met deze kennis kan ook meer gedaan worden aan andere bedreigde riffen, denken zij. "Nu tropische koraalriffen wereldwijd in gevaar zijn is het erg van belang te begrijpen welke organismen in minder vriendelijke omstandigheden kunnen leven", aldus marinebioloog Rebecca Albright tegen The Atlantic.

Onlangs werd nog bekend dat het Great Barrier Reef ook in ernstige problemen verkeert. Grote delen van het rif zijn afgestorven of wit van de kalk doordat het zeewater te zuur en te warm is. Volgens de autoriteiten hebben delen van het werelderfgoed op dit moment te maken met de ergste verbleking van de afgelopen 15 jaar.

Het modderige water van de Amazonerivier.Beeld Colourbox
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden