Groot in de States: Anema uit Bontebok

ANTAL CRIELAARD

In het monotone bestaan van de schaatsverslaggever zijn de gesprekjes met Jillert Anema vaak een feest. Verwacht van hem geen standaard teksten over goede zomers, gemaakte stapjes en een goed gevoel met het ijs. Anema is veel onorthodoxer. Vlak nadat zijn pupil Jorrit Bergsma een gouden medaille won op de tien kilometer stuiterde de Fries door de catacomben van de Adler Arena. Zijn lach was al van verre te horen. Hij bleef staan, zei blij te zijn met het goud van Jorrit om vervolgens een tirade af te steken over het schaatsjournaille.

Het goud van Bergsma was geen verrassing, zei hij. Hij had het jarenlang voorspeld. Dat wij ¿ Nederlandse scribenten ¿ dat niet hadden willen zien lag vooral aan onszelf. We kijken niet goed, hebben geen verstand van schaatsen en het ergste: we hebben jarenlang als schoothondjes achter Sven Kramer aangelopen. Een dag later herhaalde hij zijn woorden nog maar eens, door te stellen dat de kranten ook nog eens achter elkaar aanlopen. Mooie sketches zijn het vaak. Anema hikt tijdens zijn tirades van het lachen, om vervolgens bulderend zijn weg te vervolgen. Weer een statementje gemaakt.

Om het succes van de Nederlandse schaatsers te duiden en het falen van de Amerikanen, vroeg ook de Amerikaanse nieuwszender CNBC hem om een mening. Dat gesprekje begon met een simpele vraag of het bekritiseerde schaatspak van Amerika zo slecht is dat geen medailles werden gewonnen. Wat volgde was een minuten durende aanklacht tegen Amerika en het American Football in het bijzonder. Nieuwslezer Joe Kernen probeerde Anema nog tot enige relativering te dwingen, maar kreeg de Nederlandse coach nooit op de knieën. Hilarische televisie, meer dan de moeite waard om terug te kijken. Quootje van Anema: "You have zero medals man. Zero man!"

Het interview ging direct de wereld over. Op Twitter en Facebook was het een hit. Zelfs Amerikaanse kranten schreven er stukjes over. Vooral de opmerkingen van Anema over het American Football vielen slecht. Kort samengevat: als je alleen maar geld investeert in een sport die buiten Amerika niemand interessant vindt, moet je niet raar opkijken als je op de Winterspelen geen medailles wint in het schaatsen. Later op de dag werd Anema nog een keer geïnterviewd. Hij nam geen woord van zijn uitspraken terug.

Mooi wel. Jillert Anema, coach uit het Friese Bontebok, groot in de States. Wie had dat kunnen denken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden