Groot deel van extra cultuurgeld naar festivals

tien miljoen | Goed lopende festivals krijgen een extraatje. Maar minister Bussemaker wil wel waar voor haar geld.

Een opvallend flinke hap van de extra tien miljoen die minister Jet Bussemaker (PvdA) mag uitgeven aan cultuur gaat naar festivals. Aanvankelijk was er geen budget voor, maar 23 festivals met een positieve beoordeling van het Fonds Podiumkunsten mogen alsnog rekenen op een bijdrage. Daar bovenop komt via andere potjes nog een miljoen bij festivals terecht. Vanwaar dat extra geld naar de populaire, doorgaans goedlopende festivals?

Niet dat Bussemaker nou de héle festivalrekening betaalt. Voor het alternatieve popfestival Into The Great Wide Open dat jaarlijks op Vlieland plaatsvindt, betekent het dat ze de 125.000 euro die ze hadden aangevraagd alsnog mogen bijschrijven. Nog geen tien procent van het budget. Kon het steevast uitverkochte festival dat gat niet zelf dichten? "Nee, dat kunnen we niet", aldus festivalbaas Ferry Roseboom. "Het lukte ons de afgelopen jaren een sluitende begroting te fiksen. We hebben flink gewerkt aan eigen inkomsten, horeca en ticketverkoop, maar de rek was er écht uit. Want we willen bereikbaar blijven voor een breed en jong publiek. We willen goede en bijzondere artiesten kunnen boeken, die van ver komen. Dat kost geld, en daarom zijn we superblij met deze subsidie. Het had niet het einde betekent, maar zeker wel een verschraling."

Sponsoring in plaats van subsidie was geen optie, aldus Roseboom. "Ten eerste zijn er niet zo veel merken die serieus willen investeren in cultuur. Twee: het moment dat een merk zich wél wil binden willen ze vaak all the way." Denk aan een biernaam op je hoofdpodium. Daar zitten niet alle cultuurfestivals op te wachten. "Behalve als een merk met vergelijkbaar karakter zich aandient. Zo werken we samen met ASN Bank, daar hebben we een klik mee. Zónder dat onze bezoekers allemaal een mail krijgen van, hey, open een rekening bij ons."

Dat Bussemaker zich nu voornamelijk op festivals richt is volgens Roseboom alleen al terecht omdat ze in het verleden vaak werden overgeslagen bij subsidierondes. Dat erkent ook Marianne Versteegh van Kunsten '92. Bussemaker doet dit echter niet alleen om iets in te halen: festivals bevinden zich veelal in de regio, ze zijn laagdrempelig, er komt een jong publiek op af en ze trekken over het algemeen veel bezoekers. Precies wat de Tweede Kamer aan de minister heeft gevraagd.

Het is terecht dat die festivals alsnog hun geld krijgen, maar het evenwicht is zoek, zegt Versteegh. "Want juist de makers die spelen op die festivals en ook een positieve beoordeling kregen, gaan zo het loodje leggen. Terwijl er wel ruimte wordt gecreëerd voor nieuwe aanvragen, krijgt een theaterhuis Korzo niks, net als dansgezelschappen Maas, Aya of Dox." Ook wijst Versteegh erop dat er niets wordt gedaan om het aankoopfonds voor musea aan te vullen.

Maar: Bussemaker wil gewoon waar voor haar geld. Veel festivals programmeren allang niet meer louter popmuziek. Ze programmeren cultuur in de volle breedte. En, zegt Roseboom: "Op plekken ver van je huis, op mooie locaties, ben je vaak wat ontvankelijker voor de schone kunsten. Kijk maar bij ons, op Vlieland."

Wie krijgt geld?

Van de extra tien miljoen die Bussemaker beschikbaar stelt tot 2020 komt via Fonds Podiumkunsten euro3,1 miljoen terecht bij 23 festivals, waaronder Into The Great Wide Open (Vlieland), Noorderslag (Groningen) en Motel Mozaïque (Rotterdam).

Verder krijgt het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie 4 ton voor festivals. Het Nederlands Letterenfonds krijgt euro350.000, voor literaire festivals. En het Fonds voor Cultuurparticipatie krijgt euro 350.000 voor festivals.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden