Groot deel van collectie terug bij Bibliotheca

Getijdenboek in het Nederlands, ca. 1480-1490, © Bibliotheca Philosophica Hermetica Beeld
Getijdenboek in het Nederlands, ca. 1480-1490, © Bibliotheca Philosophica Hermetica

Een groot deel van de wereldberoemde boekencollectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica is terug in Amsterdam. De boeken zijn toch niet per opbod verkocht.

Van onze redactie religie en filosofie

Afgelopen november viel de collectie zeldzame boeken uit elkaar na een conflict tussen eigenaar, zakenman en kunstverzamelaar Joost Ritman en de Friesland Bank, die voor 15 miljoen euro beslag legde.

Rijksdeel
Wetenschappers hopen dat ook het rijksdeel, dat nu nog in Den Haag ligt, terugkomt naar de hoofdstad.

Wouter Hanegraaff, hoogleraar geschiedenis van de hermetische filosofie en verwante stromingen aan de Universiteit van Amsterdam, is 'enorm opgelucht' dat het grootste deel van de collectie terug is in het pand in de Jordaan. Het afgelopen half jaar leek het erop uit te draaien dat de boekencollectie grotendeels per opbod zou worden verkocht.

Tot die tijd kwamen studenten van over de hele wereld naar de Amsterdamse bibliotheek om de bijzondere boeken te bestuderen. Onderzoek op dit terrein heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld; zo biedt de Universiteit van Amsterdam een minor 'hermetica' aan, waarin de historische ontwikkeling en culturele invloed van alternatieve religieuze stromingen wordt bestudeerd.

300 kostbare boeken wel weg
Ongeveer driehonderd buitengewoon kostbare boeken zijn wel verdwenen uit de collectie. Het gaat om zogeheten incunabelen of wiegendrukken - vóór het jaar 1501 met losse letters gedrukte boeken - waaronder het 'Corpus Hermeticum' uit 1471, dat dialogen bevat over uiteenlopende filosofische en religieuze thema's, zoals alchemie, astrologie, magie, gnosticisme en neoplatonisme.

Ook de ridderroman 'De Graal van Rochefoucauld', die algemeen wordt gezien als een van de prachtigste middeleeuwse werken en onder meer de legenden bevat van koning Arthur, Merlijn en de Ridders van de Ronde tafel, is van de hand gedaan.

Oude manuscripten
"Pijnlijk", vindt hoogleraar Hanegraaff, maar niet onoverkomelijk. "Naar mijn idee is de integriteit van de collectie niet zwaar beschadigd. Voor de wetenschap zijn de circa vierduizend oude drukken tot 1900 van belang, evenals de vierhonderd manuscripten van na 1550 en de 18.000 gedrukte werken na 1900."

De bibliotheek, waarvan de waarde wordt geschat op 50 miljoen euro, viel in november in drie stukken uiteen: om schulden af te betalen bracht Ritman een deel naar het Londense veilinghuis Sotheby's, de Friesland Bank legde beslag op een ander deel en staatssecretaris Zijlstra bracht namens het Rijk (dat eerder eigenaar werd van een derde van de boeken) zijn deel onder in Den Haag.

Wel of niet openbaar
Onduidelijk is of, en zo ja, wanneer, de bibliotheek opnieuw opengaat voor het publiek. Het personeel is ontslagen, alleen Ritmans dochter, Esther Oosterwijk, de voormalig directeur, is nog in dienst. Volgens ingewijden stelt zij geen geld te hebben voor het aanstellen van meer personeel. Ritman 'beraadt zich', luidt de officiële lezing.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden