Groot-Brittannië verliest hoogste kredietstatus AAA

null Beeld epa
Beeld epa

Kredietbeoordelaar Fitch heeft vrijdag Groot-Brittannië zijn hoogste kredietstatus AAA ontnomen en verlaagd naar AA+. De vooruitzichten zijn stabiel, aldus Fitch.

Redactie

De afwaardering heeft volgens Fitch te maken met de zwakkere economische vooruitzichten voor de Britse economie en de problematische overheidsfinanciën. Volgens Fitch zal de Britse economie dit jaar met 0,8 procent groeien. In 2014 moet de groei uitkomen op 1,8 procent. Eerder werd gerekend op respectievelijk 1,5 en 2 procent groei.

In maart waarschuwde Fitch al dat Groot-Brittannië de AAA-status op korte termijn zou kunnen verliezen. Naast de zwakkere economische groei maakt Fitch zich ook zorgen over de Britse staatsschuld die sterker oploopt dan de kredietbeoordelaar had verwacht. Ondanks de afwaardering stelt Fitch dat het land nog steeds een extreem sterk kredietprofiel heeft met de status AA+ en de stabiele vooruitzichten.

Fitch zei dat de Britse kredietstatus weer kan worden verhoogd als de economie sterker aantrekt dan verwacht en als de overheidstekorten en schulden in een sneller tempo worden verlaagd.

De rating volgens Fitch kan ook verder worden verlaagd, mocht onder meer blijken dat de schuld op de middellange termijn niet wordt gestabiliseerd of als Groot-Brittannië te kampen krijgt met economische schokken door een escalatie van de eurocrisis.

In februari verloor Groot-Brittannië al de hoogste AAA-status bij branchegenoot Moody's. Bij de grootste kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft Groot-Brittannië nog wel de AAA-rating, maar met een negatieve vooruitblik, wat betekent dat er een aanzienlijke kans is dat die wordt verlaagd.

De club van landen met AAA-ratings van de drie grote kredietbeoordelaars wordt steeds selecter, met leden als Nederland en Duitsland. De Verenigde Staten en Frankrijk maken er inmiddels geen deel meer van uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden