groot-brittannië / Berechting mislukte aanslagen Londen begint

In een zwaar beveiligde rechtbank in Londen staan vanaf vandaag de verdachten terecht van de mislukte bomaanslagen in de Londense metro.

Terwijl de Verenigde Staten op dit moment naar eigen zeggen Al-Kaidastrijders in Somalië bestoken, staat in Londen een terroristische groep terecht die ook al zijn oorsprong lijkt te hebben in dat wetteloze en door oorlogen verscheurde land in de Hoorn van Afrika.

De verdachten van de mislukte bomaanslagen van 21 juli 2005 zijn bijna allemaal in Oost-Afrika geboren. Dit terwijl van de zelfmoordaanslagen van twee weken daarvoor drie van de vier daders uit Pakistan kwamen.

Het proces, dat naar verwachting drie tot vier maanden zal duren, kan duidelijk maken hoe terroristische cellen in het Verenigd Koninkrijk opereren, hoe zelfmoordterroristen worden gerekruteerd en wat hen tot hun bloedige daden drijft.

Ook zal wellicht de vraag beantwoord worden of er een verband is tussen de twee aanslagen in de Britse hoofdstad. Adressen in de achtergelaten rugzakken leidden de politie naar mensen die meededen aan een wildwater-boottocht eerder dat jaar in Wales. De politie heeft een foto van de groep die aan die wildwatertrip meedeed. Daarop zijn twee daders van ’7/7’ te zien.

Het Openbaar Ministerie zal vandaag beginnen met het uiteenzetten van de aanklachten en de bewijzen.

De zes verdachten ontkennen schuldig te zijn aan het beramen van moord en het plegen van bomaanslagen. Behalve de vier hoofdverdachten, die alle vier door beveiligingscamera’s zijn gefilmd toen zij op de vlucht sloegen nadat hun explosieven faalden, staan nog twee mannen terecht. Een van hen, Hussain Osman, zou de ’vijfde bommenlegger’ zijn, die mogelijk van zijn plan afzag. In een bosje in West-Londen vond de politie na de aanslagen een vijfde bom in een rugzak.

De uitgelekte verklaringen van de in Italië gearresteerde Osman zijn nogal tegenstrijdig. Volgens een bewering zou hij van niks geweten hebben. „Ze gaven me alleen een rugzak om te dragen in de metro. We wilden een aanval doen, als demonstratie. Wie de explosieven gaf? Ik weet het niet. Ik kende hem niet”, tekende de Corriere della Sera destijds op uit zijn mond. Volgens andere verklaringen zou de Somaliër gezegd hebben dat ze met de aanslagen ’niet wilden doden, wel terreur zaaien’ en dat het wel de bedoeling was om zichzelf op te blazen. Hij wees Muktar Said Ibrahim aan als de leider van de cel, met wie hij samen naar dvd’s van de oorlog in Irak keek, „vooral van vrouwen en kinderen die vermoord zijn door de Amerikaanse en Britse soldaten.”

In augustus van dit jaar werd Groot-Brittannië opgeschrikt door de mogelijke verijdeling van een grootschalig terreurcomplot om vliegtuigen boven de Atlantische Oceaan op te blazen. Er werden 24 mensen opgepakt, grotendeels van Brits-Pakistaanse afkomst.

Volgens het hoofd van de Londense politie neemt de terreurdreiging van islamistische fundamentalisten nog steeds toe. Er zijn volgens de binnenlandse veiligheidsdienst MI 5 op dit moment zo’n 30 serieuze complotten om terroristische aanslagen in het land te plegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden