Groot-Brittannië / Angst voor Oost-Europese invasie

De volledige openstelling van de arbeidsmarkt in 2004 voor werknemers uit de nieuwe EU-lidstaten heeft in het Verenigd Koninkrijk geleid tot een ware immigratiegolf.

Die heeft de economie zeker geen windeieren gelegd, maar onder druk van toenemende publieke onrust bereidt de regering nu beperkingen voor om de instroom van Bulgaren en Roemenen te beperken.

Als Roemenië en Bulgarije op 1 januari 2007 toetreden tot de Unie, moeten de nieuwkomers aantonen dat zij een tekort op de arbeidsmarkt opvullen, zo berichtte The Guardian gisteren. Voor Bulgaren en Roemenen zou een puntensysteem moeten gelden, net als voor immigranten uit landen buiten de EU.

De discussie over toelating van Bulgaren en Roemenen brak vorige week in alle hevigheid los toen de regering cijfers publiceerde over het aantal immigranten uit de nieuwe lidstaten. Vooral de tabloidpers trok fel van leer tegen de hoge instroom van Oost-Europese immigranten en waarschuwde voor een ’invasie’ van Bulgaren en Roemenen.

Britse werkgevers zijn blij met de Oost-Europeanen. Zij roemen hun werkmentaliteit. De meeste Britten accepteren ook dat de immigranten een positieve bijdrage hebben geleverd aan de economie, maar in sommige steden is de instroom zo groot dat er spanningen ontstaan.

In Peterborough, een stad van bijna 160.000 inwoners in East Anglia, zijn naar schatting 16.000 Oost-Europeanen neergestreken om in de omliggende fabrieken te werken. In de hoofdstraat van de wijk Millfield is bijna geen Engels te horen.

„Onze bevolking is in korte tijd heel snel gegroeid en wij hebben geen extra geld gekregen voor de scholen en andere diensten”, zegt John Peach, de conservatieve voorzitter van de stadsraad. Scholen moeten extra leerkrachten aannemen voor kinderen met taalachterstand. Peach is nu voor een rem op immigratie, onder druk van de lokale bevolking.

Lobbygroep Migration Watch schat dat zo’n 80.000 Bulgaren en zo’n 200.000 Roemenen in de eerste 20 maanden werk in het Verenigd Koninkrijk zouden zoeken. Roemenië is het armste land dat zich aansluit bij de EU en het opleidingsniveau is er laag. De verwachting is dan ook dat zij nog gemotiveerder zijn om in Engeland te werken. En dat terwijl de werkloosheid stijgt.

Europese lidstaten zijn vrij om zeven jaar beperkingen op te leggen aan vrij verkeer van arbeid vanuit nieuwe lidstaten. De landelijke Conservatieve Partij pleit dan ook voor restricties gezien het ’ongekende aantal’ Polen en andere Oost-Europeanen die de afgelopen twee jaar naar het Verenigd Koninkrijk zijn gekomen, maar ook binnen Labour spraken steeds meer kopstukken zich bedekt uit voor beperkingen.

Zelfs werkgeverscentrale CBI en de Britse Kamer van Koophandel pleitten voor een adempauze. Maar andere werkgevers blijven vóór openstelling van de arbeidsmarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden