Groot-Britannië heeft strenge wetgeving, maar ook weinig vuurwapengeweld

Het Verenigd Koninkrijk is binnen Europa een van de strengste landen op het gebied van wapenbezit. De tragische schietpartij vorig jaar juni, toen de 52-jarige taxichauffeur Derrick Bird twaalf mensen doodschoot en elf anderen verwondde, leidde opnieuw tot felle discussies over de regels. Bird had een wapenlicentie.

De Britten kennen een relatief laag misdaadpercentage waarbij vuurwapens betrokken zijn. De parlementaire commissie, opgericht naar aanleiding van de zaak-Bird, toonde zich in december geen voorstander van een totaal wapenverbod. Toch wil ze naar verbeteringen in het licentiestelsel zoeken. "In bijna alle massale schietpartijen over de hele wereld hadden de daders een vuurwapenlicentie en legale wapens", getuigde Gun Control Charity, een organisatie die campagne voert voor strengere wetgeving, tegenover de commissie. "Gelicenseerde wapens zijn onderdeel van het probleem."

In 1997 verscherpte de nieuwe Labourregering de Wapenwet in reactie op een schietpartij op een lagere school in het Schotse Dunblane, waar een werkloze winkelassistent zestien kinderen, een onderwijzer en zichzelf doodschoot. Handwapens zijn nu vrijwel verbannen. De wet is zo streng dat Britse Olympiërs die deelnemen aan de pistoolonderdelen buiten het land moeten trainen. Ze kunnen alleen oefenen op de Kanaaleilanden, Isle of Man en in Noord-Ierland. Voor de organisatie van deze pistoolonderdelen op de Spelen moest speciaal ontheffing worden verleend. Schieten en de jacht zijn populaire sporten in het Verenigd Koninkrijk. Een miljoen mensen schiet: 480.000 jagers, 150.000 schieten regelmatig kleiduiven en 250.000 op doelen.

Groot-Brittanië heeft strenge wetgeving, maar ook weinig vuurwapengeweld

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden