Groot alarm over staat Great Barrier Reef

Verbleekte delen van het Great Barrier Reef.Beeld AFP

Opnieuw slaan wetenschappers groot alarm over de staat waarin het Great Barrier Reef voor de kust van Australië verkeert. Nieuwe opnames van zaterdag laten zien dat grote delen verkalken, mede door de stijgende temperaturen van het zeewater.

Het ecosysteem van het 2000 kilometer lange koraalrif is zeer kwetsbaar. De zuurtegraad van de zee, de temperatuur van het water en menselijke invloeden hebben hun sporen nagelaten. Grote delen zijn afgestorven of wit van de kalk. De aantasting heeft ook grote gevolgen voor de dieren die in het rif leven.

Volgens de autoriteiten hebben delen van het werelderfgoed op dit moment te maken met de ergste verbleking van de afgelopen 15 jaar. Het bleken van het koraal ontstaat omdat het koraal levende algen afscheidt, waardoor het verkalkt (zie animatie onderaan dit artikel). De Australische beheerder van het rif kondigde aan de alarmfase te verhogen naar het derde niveau. Volgens de voorzitter van het marineparkbeheer, Russel Reichelt, kan er zo meer aandacht komen voor de kwetsbaarheid van het rif en nog meer ruimte voor onderzoek.

De beelden die de CoralWatchgroup van de Universiteit van Queensland zaterdag maakte waren 'zeer verontrustend', volgens de wetenschappers. "De nieuwe video en foto's laten groten delen zien waar al het kleur is verdwenen uit het koraal, dat vecht om te overleven", zei woordvoerder Richard Leck van het Wereldnatuurfonds. "Dit is het ernstigste bleekproces ooit dat dit gedeelte van het Great Barrier Reef treft."

Warm zeewater
Koraal is zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen. Door klimaatverandering is het zeewater opgewarmd en heeft het Great Barrier Reef het zwaar te verduren. Volgens wetenschappers heeft het rif een snel een onderbreking nodig van de huidige omstandigheden om te kunnen overleven. Iets dat er volgens het Australische meteorologische instituut voorlopig niet in zit. De voorspellingen zijn zelfs dat het komende jaar nog heter zal zijn en dientengevolge het zeewater ook.

Australië werd vorig jaar door Unesco op de vingers getikt omdat het niet goed zou zorgen voor het bedreigde werelderfgoed. De regering van Tony Abbot zou de kolenindustrie te veel prioriteit geven boven de bescherming van het rif. Unesco stond op het punt daarom het Great Barrier Reef van de lijst met bedreigd werelderfgoed te schrappen, maar een dure lobby van de Australische regering kon dat in mei ternauwernood voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden