Groot aantal nieuwkomers op PvdA-kandidatenlijst

Politiek | Slechts zestien van de 35 PvdA'ers in de Tweede Kamer staat op de kandidatenlijst. Een plek in de top-twintig is gewild.

MAAIKE VAN HOUTEN en REDACTIE POLITIEK

Net als de vorige keer, gaat de PvdA de verkiezingen in met een vrij groot aantal nieuwkomers in de landelijke politiek. Van de huidige Kamerleden staan er maar 16 bij de eerste 35. Lijstduwer is Foppe de Haan, oud-trainer en boegbeeld van SC Heerenveen.

Hoogste nieuwkomer is Gijs van Dijk, vicevoorzitter van vakbond FNV. Hij is groot geworden in de studentenbond LSVB en de onderwijsbond AOB. Hij stond op de barricades voor een hoger loon, en is nauw betrokken bij de jongerenbeweging van de FNV, Young & United.

Nieuwe gezichten zijn ook Kirsten van den Hul, tot gisteren columnist van Trouw. Zij staat op plaats 8. De Groningse oud-gedeputeerde William Moorlag maakt ook de overstap naar de landelijke politiek. Hij zorgde dat er meer geld naar Groningen kwam om de schade van de aardbevingen te compenseren. De PvdA is bij de provinciale verkiezingen desondanks afgestraft en zit er nu in de oppositie.

De PvdA heeft nu 35 Kamerleden. Zestien van hen staan weer op de lijst. De fractie heeft dinsdag al gehoord op welke plek de mensen staan die door willen. De teleurstelling daar was groot, te meer daar de partij het in de peilingen op dit moment heel slecht doet en een plek bij de eerste twintig des te begerenswaardiger is.

Bij de eerste twintig is nog niet de helft Kamerlid. Mocht de PvdA slecht uit de verkiezingen komen, dan staat er dus een fractie met veel nieuwe mensen. Enig tegenwicht bieden de bewindslieden die wel willen terugkeren in de Kamer. Zowel Jeroen Dijsselbloem (aanvankelijk op 5, maar op zijn verzoek door het partijbestuur op 3 gezet) als Sharon Dijksma (4) heeft ruime ervaring in de Kamer. Voor lijsttrekker en minister Lodewijk Asscher en Lilian Ploumen (10) is het Kamerlidmaatschap een nieuwe functie.

Eerste vrouw op de om-en-om-lijst is Khadija Arib. Zij stond nooit eerder zo hoog, maar doet het nu volgens vriend en vijand heel goed als Kamervoorzitter. Ze wil graag door als voorzitter, maar dat is ook afhankelijk van hoe groot de PvdA wordt bij de verkiezingen.

Foppe de Haan (op plaats 50) heeft ook in zijn voetbalwereld nooit een geheim gemaakt van zijn rode hart. Hij is nu de laatste op de lijst, een plek die vaak wordt gereserveerd voor 'bijzondere' partijgenoten.

Bij de VVD heeft oud-topsporter Maarten van der Weijden bijvoorbeeld de eretitel van lijstduwer. Hij staat op plaats 80.

undefined

Recordaantal van 81 nieuwe partijen

De Kiesraad heeft een recordaantal van 81 partijnamen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart. De raad meldt dat er achttien nieuwe partijnamen zijn ingeschreven. Daarbij zit GeenPeil van Jan Dijkgraaf, maar ook Niet Stemmers van advocaat Peter Plasman, die de behaalde zetels leeg wil laten. Ook ex-PvdA'er Jacques Monasch (Nieuwe Wegen) en ex-PVV'er Hero Brinkman (Ondernemerspartij) doen in maart een gooi naar een Kamerzetel.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden