‘Groot aantal asielkinderen verdwijnt uit de opvang’

Twee bedden met daarop kleding voor jonge asielzoekers liggen klaar in de voormalige Isabellakazerne.  Beeld ANP
Twee bedden met daarop kleding voor jonge asielzoekers liggen klaar in de voormalige Isabellakazerne.Beeld ANP

Een groep van zeker 1080 minderjarige asielzoekers, vooral tieners, is tussen 2013 en 2017 verdwenen uit verschillende locaties van de vreemdelingenopvang, en niemand weet waar de kinderen zijn.

Redactie

Dat meldt NRC naar aanleiding van een onderzoek van het radioprogramma Argos. Uit interne e-mails blijkt dat Vietnamese kinderen een extra kwetsbare groep vormen, zo meldt de krant. ‘Deze vluchtelingen verdwijnen altijd’, aldus een medewerker in een e-mail in 2017. Waar de Vietnamese kinderen terechtkomen, is niet bekend.

In de afgelopen vijf jaar zijn er zeker zestig Vietnamese kinderen ‘met onbekende bestemming’ vertrokken uit de beschermde opvang in Nederland, terwijl juist die vorm van opvang juist bedoeld is om kwetsbare kinderen te beschermen tegen mensensmokkel en -handel.

Prostitutie

Het probleem van migrantenkinderen die verdwijnen in Europa is hardnekkig. Niemand weet precies waar de kinderen terechtkomen, maar mogelijk worden ze aan het werk gezet en verdwijnen ze in de illegale prostitutie. In 2016 zei topman Dietrich Neumann van Europol dat een groot deel van de 10.000 in Europa vermiste migrantenkinderen via de georganiseerde misdaad in de Europese seksindustrie belandt. In datzelfde jaar schatte de toenmalig kinderombudsman Marc Dullaert dat er in werkelijkheid 20.000 minderjarige migranten vermist waren in Europa, omdat er veel minder kinderen geregistreerd worden dan er daadwerkelijk slachtoffer zijn. Ook hij zei toen dat veel van die kinderen, zowel jongens als meisjes, in de seksindustrie terechtkomen of gedwongen te werk worden gesteld, bijvoorbeeld in huizen.

De beschermde opvanglocaties waaruit kinderen verdwijnen werden opgetuigd na een waarschuwing van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) in 2004. Die trok toen aan de bel omdat het zag dat kinderen uit met name Nigeria, Burundi, India en Ivoorkust in handen vielen van mensenhandelaren en smokkelaars.

De nationaal rapporteur mensenhandel Herman Bolhaar roept naar aanleiding van de nieuwste cijfers op tot een nationaal en internationaal onderzoek naar de verdwijningen: “Deze groep is de overtreffende trap van kwetsbaar: minderjarig, alleenstaand en vaak hebben ze al veel meegemaakt”, aldus Bolhaar. Ook een meerderheid van de Tweede Kamer wil een onderzoek.

Lees ook:

Mensenhandel vindt plaats onder de neus van miljoenen Nederlanders
Burgers moeten meer verantwoordelijkheid nemen om mensenhandel tegen te gaan, vindt voormalig Rapporteur Mensenhandel Corinne Dettmeijer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden