'Grooming' vond zijn oorsprong in de stallen van paarden

Taalvragen van lezers:

657 Waar komt 'grooming' vandaan?

Uit Amerika, althans in de betekenis '(digitaal) kinderlokken'. Het moet de Chicago Tribune zijn geweest die in 1985 als eerste grooming bezigde voor de activiteiten van 'vriendelijke monsters', belust op seks met kinderen.

Het woord is afgeleid van groom, dat in het middeleeuwse Engels 'jongen' en vervolgens 'bediende' betekende. Later werd die groom exclusief een paardenverzorger of een palfrenier en als zodanig belandde hij ook in het Nederlands.

Van het werkwoord to groom (vanouds 'paarden verzorgen') heeft onze taal ook een toepassing overgenomen die buiten de werksfeer van stalknechten ligt. Iemand met een gesoigneerd uiterlijk kun je desgewenst beschrijven als goed gegroomd (ongeveer uit te spreken als /gegroemt/, met de tweede g als die van goal).

In het Engels verwijst to groom ook naar de bezigheden van wie anderen voorbereidt op een functie. Zo kan een politicus groomed ('gegroomd') worden voor de rol van president. Groomed worden zelfs terroristen. Het hoofd van de Britse binnenlandse veiligheidsdienst constateerde in 2006 dat jonge Britse moslims groomed werden om zelfmoordaanslagen te plegen.

Maar het zijn ook in Engeland en de VS vooral kinderlokkers, al dan niet via internet opererend, die grooming in het nieuws houden. Zelfs de makers van de tv-soap

'Eastenders' konden er niet omheen: ze introduceerden een groomende pedofiel in de persoon van een vriend van de volwassen Bianca die het op haar tienerdochter Whitney gemunt had.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden