Grontmij vindt Zweedse hulp

Kwakkelend ingenieursbureau laat zich voor 354 miljoen euro overnemen door Sweco

Het Nederlandse ingenieurs- en adviesbureau Grontmij wordt waarschijnlijk overgenomen door zijn Zweedse branchegenoot Sweco. Het bestuur van Grontmij heeft ingestemd met het overnamebod van 354 miljoen euro. Grootaandeelhouders, die samen 45 procent van Grontmij bezitten, hebben hun steun toegezegd aan de voorgestelde overname.

Als de transactie doorgaat, komt er voor Grontmij een einde aan een jarenlange zoektocht om zelfstandig verder te kunnen gaan. Het bedrijf, dat bouwbedrijven, energiebedrijven en overheden adviseert, lijdt al jaren verlies. Op de Nederlandse thuismarkt werd Grontmij de afgelopen jaren hard geraakt door de malaise in de bouwsector. Een grote overname in Frankrijk in 2010, bedoeld om de sprong naar het buitenland te wagen en zo het gebrek aan werk in Nederland te compenseren, liep uit op een sof.

In anticipatie op de verwachte overname maakte Grontmij gisteren bekend zijn Franse activiteiten volledig van de hand te doen. In april werd al een Franse dochter verkocht, en gisteren werd het resterende deel - met een omzet van 55 miljoen euro - verkocht aan de Franse durfinvesteerder RKO. Op de verkoop lijdt Grontmij een boekverlies van ongeveer 25 miljoen euro, aldus het bedrijf.

Bestuur en commissarissen van Grontmij bevestigen dat het bedrijf actief op zoek is gegaan naar een 'sterke partner' om mee samen te gaan. Vorig jaar kondigde topman Michiel Jaski al aan dat de vooruitzichten voor het bedrijf niet goed zijn. 2014 werd afgesloten met een verlies van 21 miljoen euro, het jaar daarvoor legde Grontmij 15 miljoen toe op zijn activiteiten.

Als Sweco en Grontmij samengaan, ontstaat een bedrijf met zo'n 14.500 werknemers en een gezamenlijke jaaromzet van 1,7 miljard euro. Volgens topman Jaski passen de bedrijven goed bij elkaar, aangezien er niet te veel overlap zit tussen de activiteiten. Daardoor zal het banenverlies als gevolg van de overname beperkt blijven, verwacht Jaski, die zelf bij het bedrijf vertrekt als de overname is afgerond. Sweco hoopt als gevolg van de overname de kosten jaarlijks met 27 miljoen euro te kunnen drukken, maar trekt wel eenmalig 50 miljoen euro uit om de samenvoeging vorm te geven.

Sweco biedt de huidige aandeelhouders van Grontmij een combinatie van eigen aandelen en contanten, en waardeert het bedrijf in totaal op 354 miljoen euro. Dat betekent een premie van ruim 20 procent bovenop de koers van afgelopen vrijdag. Om de overname uiteindelijk door te zetten, wil Sweco dat minimaal 80 procent van de aandelen wordt aangemeld. Met de toezegging van de grootaandeelhouders (45 procent) en de steun van het bestuur en de commissarissen verwachten beide bedrijven dat dit gehaald wordt. De overname kan dan in de tweede helft van dit jaar worden afgerond.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden