Groningse waterschappen mogen weer spuien

Dijkinspecteurs van het waterschap Hunze en Aa inspecteren vandaag de doorweekte dijk langs het Eemskanaal bij het Groningse Woltersum. Beeld anp
Dijkinspecteurs van het waterschap Hunze en Aa inspecteren vandaag de doorweekte dijk langs het Eemskanaal bij het Groningse Woltersum.Beeld anp

De Groningse waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest kunnen vanmiddag weer spuien op zee, zij het beperkt. De verwachting is dat het waterpeil dan langzaam zal zakken. 'Maar alertheid blijft geboden', aldus Hunze en Aa's. Er worden nog de gehele dag dijkinspecties uitgevoerd.

ANP/Redactie

Ook de extra maatregelen die het waterschap vannacht heeft genomen, zorgen voor stabilisatie. Hunze en Aa's nam donderdagavond een extra noodwaterberging in gebruik bij Bad Nieuweschans. Ook de extra gaten die zijn gemaakt in de dijken bij de bergingsgebieden bij Westerbroek en Kropswolde, zorgen voor peilverlaging. Het water kan daardoor makkelijker wegstromen.

Friesland nog zorgelijk
Het waterschap Friesland zegt dat de situatie in de gebieden met knelpunten 'zorgelijk maar stabiel is'. Hoewel de waterbergingsgebieden volstromen - in de provincie zijn er drie in gebruik genomen - blijft het waterpeil hoog. 'Grootste zorg is verweking van de kades', aldus het Friese waterschap.

De gemeente Boarnsterhim heeft opgeroepen om weg te blijven uit Grou, waar eerder een eiland en een vakantiepark deels onderstroomden. Ramptoeristen die komen kijken, lopen hulpverleners en medewerkers van het waterschap in de weg, aldus de gemeente. Ze worden daarom weggestuurd. 'Mensen mogen alleen uit het gebied vertrekken. Niemand mag erin.' Dat geldt ook voor de bewoners die eerder werden geëvacueerd.

De noordelijke waterschappen krijgen volop hulp van andere waterschappen. Zo sturen het hoogreemraadschap Hollands Noorderkwartier en waterschap Zuiderzeeland inspecteurs naar Friesland om te helpen bij de inspectie van de dijken. Hunze en Aa's heeft hulp gekregen van het buurwaterschap Velt en Vecht. Medewerkers helpen mee met het vullen en plaatsen van zandzakken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden