Groningse PvdA blijft ruziën na rapport

Afdelingschef Boekhoudt: Ik laat me niet zomaar wegsturen

De bemoeienis van partijprominent Jacques Tichelaar heeft de strubbelingen in de Groningse afdeling van de Partij van de Arbeid alleen maar vergroot. In weerwil van Tichelaars advies wil afdelingsvoorzitter Piet Boekhoudt zijn plek niet opgeven. Daarnaast zit gemeenteraadslid Randy Martens in de problemen omdat hij het volgens sommige partijgenoten openlijk heeft opgenomen voor de eveneens afgeschreven Elly Pastoor. Pastoor was wethouder tot eind september toen het college van b. en w. in Groningen viel.

Na de val van het college kwam er een boel vieze was naar buiten over de sfeer op het Groninger stadhuis. Met name de PvdA bleek zich schuldig te maken aan intimidatie en een verdeel-en-heerspolitiek. De Drentse commissaris van de koningin Jacques Tichelaar (PvdA) werd door het landelijk partijbestuur ingehuurd om de boel in Groningen te saneren. In zijn deze week openbaar geworden, schokkende rapport staat dat vier cultuurdragers weg moeten: Boekhoudt en Pastoor mochten de al eerder weggestuurde partijleider en voormalige wethouder Frank de Vries en fractievoorzitter Arjan de Rooij achterna.

Tot in de hoogste regionen heeft de PvdA gezegd dat de aanbevelingen van Tichelaar onverkort moeten worden overgenomen. Toch gaat Piet Boekhoudt nu dwarsliggen. "Ik laat me niet zomaar wegsturen." Boekhoudt wil wachten op de ledenvergadering van komende dinsdag. "Daar ga ik verder niet op vooruit lopen."

Elly Pastoor verklaarde gisteren al niet te begrijpen dat juist zij als representant van het kwaad wordt gezien. "Ik ben juist een vernieuwer en een verbinder." Pastoor weet nog niet of zij voor eerherstel zal vechten. Maar ze is blij met de lans die het jonge raadslid Randy Martens voor haar breekt. Martens nam het in het openbaar op voor Pastoor. Dat wordt het raadslid nu binnen zijn partij niet in dank afgenomen. Interim-fractievoorzitter Jan Spakman meent dat Martens - met al zijn goede bedoelingen - partijregels heeft geschonden. "Dit is een grote schoonmaak, geen afrekening. Ik zou het ook wel voor De Vries, Boekhoudt en De Rooij willen opnemen."

Martens' positie in de raadsfractie is lastig geworden. Mogelijk moet hij vertrekken. "Maar Randy is de partij op zijn minst uitleg over zijn gedrag verschuldigd."

Dat Piet Boekhoudt niet weg wil, begrijpt Spakman. "Hij was een sterke voorzitter. Maar ook hij heeft zich aan het rapport van Tichelaar geconformeerd." Ondanks de aanhoudende strubbelingen bij de sociaal-democraten hebben ze een prominente plek in het nieuwe college dat volgende week benoemd wordt. Van de zes wethouders zijn er twee van de PvdA. Roelof van der Schaaf komt uit de Groningse fractie, Dig Istha is een zwaargewicht van buiten. Op aandringen van de laatste krijgen alle zes de wethouders 'cultuurverandering' in portefeuille.

Weer wethouder weg
Jan den Uil, wethouder van Lansingerland voor de ChristenUnie, houdt ermee op. Hij raakte in opspraak omdat hij bij een aantal projecten zijn functie als directeur van een architectenbureau onvoldoende heeft gescheiden van zijn rol als wethouder. Deze hele week wisselde het ene nieuwtje over problemen in het lokaal bestuur het andere af. Maandag stapte in Roermond de populaire wethouder Jos van Rey (VVD) op. Donderdag liet de burgemeester van Lingewaard, Harry de Vries (CDA) weten dat hij ermee stopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden