Groningse pronkstukken met het meesterteken van de zilversmid

Ooit stonden deze eeuwenoude zilveren voorwerpen op de pronktafels van welgestelde Groninger landbouwers, jonkers en burgers. Nu staan ze in het Groninger Museum. Dat is niet alleen te danken aan de vrijgevigheid van diverse fondsen, de BankGiroloterij en een particulier die de aankoop van deze zilvercollectie mogelijk hebben gemaakt. Ook de rol van zenuwarts W. A. Hofman (1915-2002) is het vermelden waard. Hofman was een groot kenner van in Groningen gemaakt zilver voor de particuliere markt. Hij verzamelde het en publiceerde er ook meermalen over. Mede door zijn verzamelwoede is veel Groninger zilver, dat vaak werd omgesmolten, bewaard gebleven.

In de zeventiende eeuw werkte in Groningen een groot aantal zilversmeden. Hun werk volgde doorgaans de mode, maar het had ook typisch 'Groningse' accenten. Zo is de rand van doorntakken of kabels op bekers kenmerkend voor Groningen, de stad Emden en omgeving. Deze bekers waren heel populair bij rijke landbouwers.

Bij deze verzameling zitten onder meer twee mooie zeventiende-eeuwse bekers van Jan Mettinck en Arent Hamminck. Een andere beker is in 1631-1632 gemaakt van een kokosnoot die door zilversmid Jan Symens werd voorzien van zilverbeslag met de familiewapens van prof. dr. Johan Huninga (1588-1638) en zijn vrouw Anna Maria van Starkenborgh (1590-1638). Bijzonder is ook een zilveren gordel voor mannen van zilversmid Berent Albers uit 1625. Zulke oude sieraden zijn erg zeldzaam.

Het museum had al een mooie zilvercollectie. Maar volgens conservator Egge Knol wordt de collectie met deze stukken nog sterker. Vooral de mergboor, met het meesterteken van de zilversmid, is een geweldige aanwinst.

Het bestek op de voorgrond van dit zilverstilleven bestaat uit hopmanslepels en -vorken. De hoplieden van de Groninger burgerregimenten kregen elk jaar een lepel of soms een vork cadeau.

De zilveraanwinst omvat 25 stukken, waarvan er volgens de conservator vijftien van topklasse zijn. Met de aankoop was ruim drie ton gemoeid.

De nieuwe aanwinst is tot en met 20 januari te zien in het InfoCenter van het Groninger Museum.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden