Update

Groningse dorpen uitgestorven na evacuatie

Politie houdt de wacht in het geevacueerde dorp Woltersum bij de stad Groningen. Beeld anp
Politie houdt de wacht in het geevacueerde dorp Woltersum bij de stad Groningen.Beeld anp

Zo goed als alle 800 inwoners van de geëvacueerde dorpen Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post hebben vandaag hun biezen gepakt wegens een mogelijke doorbraak van een dijk langs het Eemskanaal.

Eén bewoner weigert volgens een woordvoerder van de gemeente Ten Boer het gebied te verlaten. In sporthal De Tiggelhal in Ten Boer, die dient als opvanglocatie, zitten rond de 100 mensen. De meeste inwoners hebben onderdak gevonden bij vrienden of familie of zijn gewoon aan het werk.

De evacuatie van duizenden stuks vee in het gebied is ook op gang gekomen. De provincie Friesland biedt melkveehouders in Woltersum en omgeving leegstaande boerderijen aan. Daarin kunnen zij een deel van de 2000 koeien en honderden schapen onderbrengen.

Hulp van collega-veehouders
De Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord heeft veehouders in Groningen en omliggende provincies opgeroepen met spoed stalruimte beschikbaar te stellen voor melkvee en jong vee.

'Vooropstaat nu om alle levende have naar een veilige plek te brengen', zegt voorzitter Hilbrand Sinnema, 'Er lijken voldoende transportmiddelen beschikbaar, nu de plaatsen nog waar het vee naar toe kan. De hulp van collega-veehouders is hierbij onontbeerlijk.'

De Groningse waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest kunnen vanmiddag weer spuien op zee, zij het beperkt. De verwachting is dat het waterpeil dan langzaam zal zakken. Het waterschap Friesland zegt dat de situatie in de gebieden met knelpunten 'zorgelijk maar stabiel is'. Hoewel de waterbergingsgebieden volstromen - in de provincie zijn er drie in gebruik genomen - blijft het waterpeil hoog. 'Grootste zorg is verweking van de kades', aldus het Friese waterschap.

Een nooddijkje bij De Marne in Noord-Groningen. Foto: ANP Beeld
Een nooddijkje bij De Marne in Noord-Groningen. Foto: ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden