Gronings dorp Baflo was op 13 april 2011 even het Wilde Westen

Een erehaag van politiemensen staat in april 2011 langs de route in Groningen als de rouwstoet met het lichaam van politieman Dick Haveman passeert. Beeld ANP
Een erehaag van politiemensen staat in april 2011 langs de route in Groningen als de rouwstoet met het lichaam van politieman Dick Haveman passeert.Beeld ANP

Het Groningse dorp Baflo was op de avond van 13 april 2011 een tafereel uit een wildwestfilm. In totaal is er zo'n 40 keer geschoten; 9 keer door verdachte Alasam S. en 30 keer door de politie. S. sloeg die avond eerst zijn vriendin Renske Hekman de schedel in met een brandblusser en schoot kort daarop politieagent Dick Haveman dood met diens eigen dienstwapen. S. kon, ook nadat hij door 5 politiekogels was geraakt, met de grootst mogelijke moeite worden overmeesterd.

Redactie

Dat bleek donderdag tijdens de rechtszitting in Groningen tegen S. De man, die zijn thuisland Benin was ontvlucht en asiel had geprobeerd te krijgen, had een dag eerder te horen gekregen dat hij Nederland moest verlaten. Op 13 april, nadat hij samen met zijn vriendin in Baflo nog had gegeten, muziek had geluisterd en gepraat over hun toekomst, sloegen de stoppen bij hem door.

Tijdens de eerste dag van drie zittingsdagen die de rechtbank Groningen voor de zaak-Baflo heeft uitgetrokken, bleek dat S. 9 keer met een bijna 18 kilo wegende brandblusser op het hoofd van Hekman heeft geslagen. S. werd even later op de vlucht bij het station van Baflo staande gehouden door politieman Dick Haveman. 'De agent richtte een pistool op mij. Toen was er een worsteling en pakte ik het pistool. Daarna ben ik overal gaan schieten', verklaarde S. Hoofdagent Haveman werd van korte afstand door twee kogels getroffen en overleed ter plekke.

S. schoot ook nog op twee buurtbewoners, van wie er één in zijn been werd geraakt, en op de toegesnelde politie. Uit politieverklaringen blijkt dat de situatie zo bedreigend was dat agenten gericht op de borst van S. hebben geschoten. Hij werd uiteindelijk in de benen, borst en schouder geraakt, maar slaagde er ook toen nog in om zich tegen zijn aanhouding te verzetten. Volgens de politieverklaringen reageerde S. tijdens zijn aanhouding 'als iemand die niets te verliezen had'.

De moeder van de vermoorde Renske Hekman las een emotionele slachtofferverklaring voor waarin de familie steun betuigde aan Alasam. 'Renske komt niet meer thuis. Maar Alasam zal eens weer thuis zijn.' De familie heeft nog steeds veel contact met S., die nu bijna 2 jaar in hechtenis zit. Ook familieden van de gedode politieagent legden slachtofferverklaringen af.

De rechtbank zaagde S. donderdagmiddag ook door over diens verleden. Verklaringen in het 7000 pagina's tellende dossier werpen twijfels op of S. de waarheid heeft gesproken over zijn traumatische jeugd in Benin, zoals de vroege dood van zijn ouders. Vrijdag gaat het proces verder, onder meer met deskundigen van het Pieter Baan Centrum.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden