Groningers willen eierbal op werelderfgoedlijst
Koningsdag, Sinterklaas, de eierbal. Pardon? Als het aan RTV Noord ligt, komt de Groningse snack op de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. De regionale omroep roept Groningers op het initiatief te steunen.
Op die lijst kom je niet zo maar. Eerst moeten de voordragers een aanvraag indienen om op de nationale lijst te komen. Die voordragers moeten échte dragers van de traditie zijn en als één blok achter de eierbal staan. Ze moeten ook een erfgoedplan maken waarin staat hoe oud de snack is, hoe die op dit moment wordt beschermd en welke manieren er volgens hen zijn om de eierbal te bewaren voor het nageslacht.
Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed acht de kans dat de eierbal - een soort flinke bitterbal met een hardgekookt ei in het midden - internationale erkenning krijgt reëel. Directeur Ineke Strouken geeft toe te smullen van het Groningse hapje, maar benadrukt wel dat een gepassioneerde achterban onontbeerlijk is.
Gemeenschappelijke identiteit
Met een plek op de nationale erfgoedlijst - een soort shortlist voor de 'echte' Unesco-lijst - wordt de eierbal officieel aangemerkt als Groningse traditie, die voor de samenleving behouden moet blijven. De internationale lijst is in zicht als een intergouvernementeel comité van Unesco-lidstaten voldoende overtuigd is dat de eierbal van generatie op generatie wordt overgedragen én belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.
Overigens maakten Groningse studenten in juni van dit jaar de grootste eierbal ter wereld. In de keuken van snackbar Friet van Piet in de stad frituurden ze een struisvogelei in ragout en paneermeel met een omtrek van maar liefst 44 centimeter.