Reportage

Groningers schelden tijdens het gasdebat tegen het tv-scherm in de Skylounge

Wantrouwig volgen gedupeerden het Kamerdebat over de bevingsschade. 'Ze doen maar wat', zegt Albert Heidema, met bouwhelm op. Beeld Kees van de Veen

Minister Wiebes trok gisteren in de Tweede Kamer het boetekleed aan. In Groningen werd dat met scepsis ontvangen.

In het midden van de Skylounge van het Euroborgstadion staat een klein altaar met mijnwerkershelmen met het Shell-logo erop. Uit de gele schelp steekt een middelvinger omhoog. Tegen het altaar steunen Groningse vlaggen. "Nederlandse vlaggen komen er hier niet meer in", zegt Inez Witjes (57) van actiegroep Ons laand, ons lu. "De Nederlandse vlag is verboden, tenzij hij is opgeknoopt of op de kop hangt."

Dit keer geen busladingen vol met leuzen scanderende Groningers richting Den Haag. Wel een volle skybox in het stadion van FC Groningen om het debat in de Tweede Kamer over de versterkingsoperatie en schadeafhandeling in Groningen te volgen. De Skylounge die normaal gesproken het thuis is van voetbalbobo's, is heel even het epicentrum van het Gronings verzet tegen gasboringen.

Witjes zit zelf inmiddels voor de tweede keer in een huis dat beschadigd is door de bevingen. "In augustus vorig jaar ben ik gevlucht uit mijn oude huis, nu woon ik in een pand uit 1631." Ook dat huis raakte beschadigd. "De uitbouw hangt inmiddels helemaal los, de fundering is aan gort en er zitten meerdere scheuren in de gevel."

Witjes gaf alle schades door bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Het enige wat ze terug kreeg, was een brief met daarin de boodschap dat er binnen vijftien maanden gereageerd zou worden. "Verder niets. Ik sta al vijf jaar op de barricades, het enige wat ik vanuit Den Haag hoor zijn leugens en bedrog."

Witjes ziet het debat in de Tweede Kamer dan ook als een schijnvertoning. Ze gelooft geen woord meer van wat er in Den Haag wordt gezegd. "Groningen is uitgegroeid tot een wingewest. We zijn een kolonie van Holland. We zijn verkocht en worden geregeerd als een gasdictatuur."

Getover met cijfer

Ze vertegenwoordigt de algemene stemming die er in de Skylounge hangt. Scepsis, frustratie en wantrouwen wisselen elkaar continu af. Ook Albert Heidema (65) heeft geen enkel vertrouwen meer in een goede afloop. "Ik vrees het ergste. Dit zou wel eens de definitieve punt achter de Groningse kwestie kunnen zijn."

Ook zijn huis is dwars doormidden gescheurd, ook hij gaf de schade op en ook hij kreeg geen verder bericht. "Er wordt getoverd met cijfers door de overheid. Eerst werd er gesproken van ruim 20.000 schadegevallen, toen werden het er 6.000 en nu zijn het er weer 1.500. Ze doen maar wat."

Het is de frustratie van velen in deze skybox. Niemand hier weet precies waar hij aan toe is. De communicatie vanuit de overheid schiet volgens Witjes en Heidema zo zwaar tekort en is dusdanig ingewikkeld, dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Witjes: "Er wordt zo veel geroepen en er worden zoveel valse beloftes gedaan, dat negentig procent van de mensen er niets meer van snapt."

Tijdens de live-uitzending van het debat klinkt er veel boosheid. Mensen fulmineren tegen het scherm, de onmacht regeert. De hoop op een goede uitkomst was er eigenlijk nooit. "Na vandaag zijn de opties zo goed als op", zegt Heidema. "Ik sta niet in voor wat er hierna in de regio gaat gebeuren. Als je mensen gek praat, dan worden ze vanzelf ook echt gek."

Wiebes belooft: Geen valse beloften meer

Minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) moest gisteren tijdens het Kamerdebat over de gaswinning erkennen dat de Groningers valse beloften zijn gedaan. Jaarlijks zouden duizenden door aardbevingen beschadigde woningen worden geïnspecteerd en versterkt. "We lopen 95 procent achter", zei Wiebes. "We moeten niet meer iets beloven wat we niet kunnen waarmaken. Dat is een ramp."

De minister moest zich gisteren verantwoorden voor de wijze waarop het kabinet het aardbevingsgebied erbovenop wil helpen. Hij deed enkele toezeggingen: de bewoners van de 1600 woningen waarvan Wiebes de versterking had stilgelegd, krijgen binnen twee weken een brief op de deurmat. Daar staat in of de woning veilig genoeg is. De bewoners kunnen, ook als er geen gevaar dreigt, kiezen voor verstevigingen. De rekening gaat dan naar de overheid. De overige bewoners in het aardbevingsgebied die nog in afwachting zijn van eventuele verbouwingen, horen na de zomer wat het plan is.

Wiebes moest ook erkennen dat de afhandeling van de schade nog lang niet op orde is. Sinds vorig jaar mag de Nam zich niet meer bemoeien met taxaties. Dat doet de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade. Maar deze organisatie slaagt er niet in de achterstanden weg te werken. Wiebes: "Dit is zorgelijk. Er liggen nauwelijks ingevulde dossiers van woningen. Ik ben niet gerustgesteld."

Lees ook: Tweede Kamer akkoord met afbouw gaswinning

Wiebes kan verder met zijn plannen om de gaswinning in Groningen de komende jaren veel verder te verminderen. De Tweede Kamer stemde donderdagnacht in met een wetsvoorstel dat die afbouw mogelijk maakt. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden