GroningenAardbevingsschade

Groningers niet onder de indruk van Haagse versterkingsplannen

Een scheur in de muur van een woning in het Groningse Leermens, gevolg van een van de aardbevingen. Beeld ANP
Een scheur in de muur van een woning in het Groningse Leermens, gevolg van een van de aardbevingen.Beeld ANP

Duizenden Groningers weten nog altijd niet hoe het verder moet met hun woning. Minister Knops belooft spoedig duidelijkheid.

Ruim de helft van de Groningers in de door aardbevingen getroffen regio weet nog steeds niet of hun woning wordt versterkt tegen nieuwe bevingen, zo blijkt uit een enquête van Vereniging Eigen Huis. Via de zogeheten versterkingsaanpak beloofde het ministerie van economische zaken jaren geleden al aan tienduizenden huiseigenaren dat hun woningen in de regio bescherming krijgen tegen nieuwe aardbevingen.

Maar de uitvoering daarvan loopt flink achter, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van Vereniging Eigen Huis. Zeker 26.000 gebouwen, onder meer appartementcomplexen en flatgebouwen, vallen onder de versterkingsoperatie. Het betreft relatief kleine tot behoorlijk ingrijpende bouwwerkzaamheden van vooral de fundering en constructie van de panden. Duizenden Groningers weten niet of hun woning überhaupt wordt versterkt, of wachten al jaren op de bouwplannen die hun zijn beloofd.

Versnellingsplan

“Het kabinet bouwt de gaswinning in Groningen af en zegt dat daardoor veel minder woningen versterking nodig hebben dan aanvankelijk gedacht”, stelt De la Porte. “Maar die aardbevingen gaan ook zonder nieuwe gaswinning door, zeggen deskundigen.” De eerdere beloftes over bouwplannen werden in Groningen met gejuich ontvangen, zegt De la Porte. Eindelijk eens goed nieuws uit Den Haag. “Maar ze doen alleen niet wat ze wel zeggen te gaan doen.”

Daarmee is de timing van de brief die minister Knops van binnenlandse zaken donderdag naar de Tweede kamer stuurde, perfect. Hij stelt in een versnellingsplan dat alle slachtoffers in de regio spoedig duidelijkheid krijgen over een mogelijke versterking van hun woning. Op korte termijn kunnen in ieder geval 1100 woningen rekenen op bouwwerkzaamheden. Aannemers en bewoners worden voortaan veel eerder betrokken bij nieuwe bouwplannen. “Dat is ook onze reactie aan alle Groningers die nog in onzekerheid zeggen te leven”, stelt een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken. “De verstevigingsaanpak ging de laatste jaren helaas niet altijd even goed, maar hiermee willen we snel aan iedereen duidelijkheid verschaffen.”

Vertrouwen is weg

Eerst zien en dan geloven, stelt De la Porte van Vereniging Eigen Huis. Groningers zullen volgens hem niet onder de indruk zijn, omdat hen de voorbije jaren al veel te vaak mooi weer is beloofd. Uit de enquête blijkt ook dat bijna 90 procent van de gedupeerde Groningers verwacht dat de versterkingsaanpak van de woningen nog jaren gaat duren. Veel langer dan het kabinet voor ogen heeft. “Het vertrouwen is bij veel slachtoffers helemaal weg. Het zijn voor sommigen natuurlijk ook levensbedreigende situaties. En mensen kunnen hun woning verliezen. Daar moet met respect mee worden omgegaan.”

De versterking van de woningen verloopt al langer erg stroef. De operatie werd in 2018 nog onderbroken door toenmalige minister Eric Wiebes van economische zaken. Sinds vorig jaar is het ministerie van binnenlandse zaken verantwoordelijk voor de aanpak.

Lees ook:

Minister Wiebes: nieuwe aardbeving heftig voor Groningers

Het is heftig voor de bewoners om weer opgeschrikt te worden door een beving en mogelijk opnieuw te maken te krijgen met schade, zegt minister Eric Wiebes van economische zaken na de jongste aardbeving in het gaswinningsgebied in Groningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden