Groningers lopen niet warm voor opvoedtips

Tobben over opvoeden doet haast elke ouder. Een peloton professionele opvoeders zat zaterdag in Groningen klaar om adviezen te geven.

Het provinciehuis is deze middag het toneel van hulpverleners. Het is de laatste dag van de Week van de Jeugdzorg en de opvoeddeskundigen zitten, op uitnodiging van de provincie, klaar voor hulpbehoevende ouders. Om duidelijk te maken dat iedere moeder of vader het wel eens moeilijk heeft met de opvoeding, en dat dit soms makkelijk opgelost kan worden met een paar kleine tips van deskundigen. Maar druk wordt het niet op deze ’Jenny de Nanny-middag’.

Een moeder brengt haar zoontje van anderhalf bij de oppas onder de kerstboom. Zo kan ze even rustig zitten met Nynke Jacobs van GGZ Groningen. Haar oudste van drieënhalf is het probleem. Het jochie heeft driftbuien. „Dan slaat hij mij en roept dat hij mij niet lief vindt en niet met me wil spelen.” De vrouw friemelt onzeker aan het sleutelkoord om haar nek. Ze heeft een afgetobd jonge-moedersgezicht.

Jacobs wil graag weten wanneer het kind driftig wordt. „Het vaakst aan het eind van de dag”, zegt de moeder. Zij en haar man werken beiden fulltime, zij is vaak als laatste thuis. „Als ik dan binnenkom, gaat het vaak mis. Iedereen is dan natuurlijk ook moe en hongerig.”

Als ze voelt dat het een latertje wordt, belt ze naar huis. De rest moet maar vast beginnen met eten. „Ik eet dan later of niet.” Jacobs complimenteert haar met die strategie en stelt gerust als blijkt dat beide ouders strubbelingen hebben over de opvoeding. „Op één lijn zitten gebeurt haast nooit. Maar probeer er toch samen uit te komen.”

Moeder moet ook tijd nemen voor zichzelf, zegt de hulpverleenster. Ze krijgt een moedeloze blik terug: „Dat zit er niet in. Ik moet voor mijn werk ook veel studeren.”

Als Jacobs haar aan het eind van het gesprek wat foldertjes meegeeft zegt de moeder: „Heb je ook iets over seksualiteit?” Ze vertelt dat haar zoon regelmatig zijn broek uittrekt en, in de kamer of op de crèche, met zijn piemeltje speelt. „Ik wil dat niet, maar ik wil ook niet boos of krampachtig reageren.”

Slechts vier gesprekken voeren de hulpverleners in het provinciehuis. Van de mogelijkheid met hen via internet te chatten wordt helemaal geen gebruik gemaakt. En ook de Nanny-telefoon blijft stil, op een grapjas na die iets mompelt over slaapproblemen en snel weer ophangt.

De hulpverleners, van tal van instanties, grijpen dan hun kans om met elkaar ervaringen uit te wisselen. Maar ze zijn teleurgesteld als ze door de ramen drommen haastige mensen voorbij zien lopen. Ze weten zeker: elke ouder kan tips gebruiken. Gedeputeerde Ineke Mulder komt langs. Zij denkt dat veel Groningers niet te koop willen lopen met getob over de kinderen.

De actrice in lichtblauw Nanny- mantelpak op de stoep, is bij nader inzien misschien te overdreven en te lollig om wervend te zijn, geeft de organisatie toe. Toch sturen ze haar uiteindelijk het centrum in om folders uit te delen en bezoekers te werven. Via zo’n folder is de moeder met het driftige zoontje gekomen. „Mijn man zei: Dat is net wat voor jou. Zelf geloofde hij niet dat het iets nieuws zou opleveren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden