Groningers laten hun trekkers grommen op het Malieveld

Groningse boeren protesteren op het Malieveld. Op het Binnenhof wordt een hoorzitting gehouden over de afhandeling van de schade door de aardbevingen in Groningen.Beeld ANP

Het geduld van de door aardbevingen getroffen boeren in Groningen is op. In een proteststoet van tractoren reden ze vandaag naar Den Haag. 

Met veel bombarie komen ze het Haagse Malieveld oprijden. Groningse boeren met zo’n twintig trekkers. Zo ook de groengele tractor van akkerbouwer Kees Kuiper (60). Soepeltjes stapt hij in en met een draai aan de sleutel brengt hij het voertuig tot leven. “Op naar de Tweede Kamer, ze kunnen in ieder geval niet zeggen dat we niet van ons laten horen”, grapt Kuiper terwijl hij zijn stem moet verheffen om boven het geluid van de machine uit te komen.

Op de dag dat er veel rapporten uitkomen over de Groningse gaswinning, willen de agrariërs met aardbevingsschade nog één keer hun stem laten horen. Een protestmars met trekkers van het Malieveld naar de Tweede Kamer, dat was het idee. Maar op de A12 word de stoet tegengehouden door agenten. Ze worden naar het industrieterrein bij het ADO-stadion gestuurd. Daar begonnen de onderhandelingen met de Haagse burgemeester. Uitkomst: twee tractoren mogen richting de Tweede Kamer, de rest moet geparkeerd worden op het Malieveld. Waar ze door zo’n dertig sympathisanten met spandoeken worden opgewacht.

Schadeprotocol

De boeren kwamen eerder deze week al samen om zich over een massaclaim tegen de Nam te beraden. “Ook het nieuwe schadeprotocol is niet meer dan een pleister op een ontstoken wond, de gaswinning moet omlaag”, zegt Liz Main, woordvoerder van de actie. Een van de gedupeerde boeren die zich opvallend stil houdt tussen de spandoeken is, zo stelt hij zich voor, ‘allround akkerbouwer’ Menko Biewenga (55). Op zijn vijftig hectare grond in Gasthuizen teelt hij aardappelen, bieten, tarwe en maïs.

Biewenga woont zo’n twee kilometer van het epicentrum van de laatste aardbeving in Zeerijp. “Je voelt zo’n beving aan komen rollen, alsof het plafond erdoor wordt opgetild”. Hij is vader van vier dochters en was al voor de laatste beving 60.000 euro aan reparatiekosten kwijt. Sinds de beving in Zeerijp is een scheur in zijn schuur voor de derde keer teruggekomen. “Hopeloos”, Hij laat op zijn telefoon de piek van de laatste aardbeving zien, gemeten vanuit zijn kelder. “Mijn vertrouwen in de overheid, ja dat is er eigenlijk niet.”

En daarin is hij niet de enige. De boeren hebben last van aardbevingsschade die, eerder dan bij gewone woonhuizen, in de duizenden euro’s loopt. Gescheurde gierkelders, kapotte drainageapparatuur en verzonken stukken land. Ze vinden dat ze al veel te lang op vergoeding wachten en ze vinden de afhandeling van de schadeclaims stroperig.

Hoorzitting

Nadat de ministers Wiebes (economische zaken) en Carola Schouten (landbouw) op het Malieveld beloven de klachten serieus te nemen, vertrekt de protestmars met twee trekkers, een wandelende stoet boeren, zo’n tweehonderd sympathisanten en zo’n vijftig agenten richting de Tweede Kamer. Echt hoopvol zijn velen niet. “Eerst zien dan geloven”, zegt veehouder Peter Dekens (53) uit Sint-Annen als hij bij de Kamer aankomt. Door een scheur loopt er al sinds 2012 water zijn mestkelder in.

De hoorzitting in de Kamer gaat onder meer over de vraag of Shell nu wel of niet zal opdraaien voor schade die de Nam niet kan betalen. Boer Biewenga heeft er een hard hoofd in. Zijn 17-jarige dochter werd laatst in de klas gevraagd waar ze bang voor was. “Dan verwacht je dat een kind muizen of spinnen zegt, maar mijn dochter is bang voor een aardbeving.”

Lees ook: 'Gasadviezen bijten elkaar: minister Wiebes zit klem'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden