Groningers bieden Shell contract aan

Ben van Beurden. Beeld anp
Ben van Beurden.Beeld anp

Groningers hebben het bestuur van Shell tijdens de aandeelhoudersvergadering een contract aangeboden. Ze willen dat topman Ben van Beurden het document, waarin het bedrijf zich voor altijd aansprakelijk stelt voor de gevolgen van de gaswinning in de provincie, tijdens de bijeenkomst direct zou tekenen.

Van Beurden nam het document echter niet in ontvangst en tekende evenmin. De Groningse actievoerders, die onder meer 'Groningen, veiligheid' en 'schande' riepen, werden weggeleid. Van Beurden zei tijdens de bijeenkomst wel dat de NAM alle schade in Groningen zal vergoeden. De NAM is gedeeld eigendom van Shell en ExxonMobil.

In het contract stond ook dat het onbeperkte recht van Shell om gas te winnen in Groningen wordt ingetrokken. In plaats daarvan verlenen de Groningers het concern het recht om maximaal 12 miljard kuub per jaar te winnen.

Daarvoor zou Shell wel de veiligheid van Groningers moeten garanderen door onder meer veilige scholen, industrie, onroerend goed en waterkeringen te realiseren. Ook moet Shell jaarlijks 0,5 procent van de bedrijfswinst reserveren ter compensatie van het ongemak van de Groningers en in plaats van de 'huidige spiegeltjes en kraaltjes'.

Lees ook: Shell veranderen met een aandeel in de hand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden