Groninger winkelier keert Sint rug niet toe

REPORTAGE | In de stad waar de goedheiligman aanmeert, trekken de ondernemers zich weinig aan van discussie over Zwarte Piet

ELLIS ELLENBROEK

GRONINGEN - Blankhouten poppetjes bevolken de etalage van kledingwinkel Hugo Boss aan het Groninger Akerkhof. Ze dragen gekleurde baretjes met veren. Een collega heeft de mutsjes gemaakt, zegt een verkoper. Dat de popjes blank zijn is toeval. Ze staan er al langer, ze zijn gewoonweg niet van donker hout.

Hoe versieren Groninger winkeliers hun zaken nu Sinterklaas vandaag in hun stad aanmeert voor zijn bezoek aan Nederland? Hebben de ondernemers zich iets gelegen laten liggen aan de verhitte discussie over Zwarte Piet? Langs de route doen opvallend veel winkels helemaal niet aan Sinterklaas. Een dure porseleinzaak aan de Stoeldraaierstraat is al in kerstsfeer. Modehuis Lake Side aan de Grote Markt houdt het neutraal winters met pinguïns van stof.

Waar Sint een thema is blijft het vaak neutraal: pakjes voor de ruiten, pepernoten, bij de Wereldwinkel een rij chocoladeletters die 'Welkom Sint en Piet' vormen. De Hugo Boss-meneer kondigt aan nog een verlanglijst van tien meter op te hangen, vanzelfsprekend met spullen uit de winkel erop vermeld.

Waar Piet opduikt is het de klassieke zwart-als-roet-versie. Bij Douglas op de hoek van de Zwanestraat zijn ze niet te tellen, de donkere baasjes met krullenkoppen en bordeaurode pakjes met gouden bies buitelen in de etalage over elkaar heen.

Juwelier Hazenkamp aan het Akerkhof heeft tussen de sieraden voor de ruiten kleine kadootjes gelegd met stickertjes 'pakjesboot' erop. Binnen is eigenaar Siete, vierde generatie aan het roer, bezig een doos vol decoratiemateriaal uit te pakken. Sinten en Pieten good old style, ze komen ieder jaar tevoorschijn. Pietenkopjes van stof hangen al. De moeder van Siete, Jannetta, pakt een boekje met familiefoto's. Drie zoons heeft ze, alledrie hebben ze een zwarte vrouw, twee komen er van Curaçao, eentje uit Sri lanka. Resultaat tot nu toe: zeven donkere kleinkinderen, stuk voor stuk hebben ze pietenpakjes gedragen en gesmeekt of ze het aan mochten. Elief (2) heeft het hare net sinds deze week.

De pietenhoofdjes bij Hazenkamp hebben geen oorringen. De postbode vond dat opvallend, voor een juwelier. Maar de hoofdjes zijn zo gekocht, de Hazenkampen hebben het sieraad niet achtergehouden omdat sommigen het stigmatiserend vinden.

Actievoerders hebben opgeroepen Sinterklaas en zijn gevolg de rug toe te keren. Als dat in Groningen gebeurt, dan hopelijk niet pal voor de sigarenzaak aan het Akerkhof. Want wie zich omdraait komt oog in oog te staan met de knikkebolversie van een sinterklaas met een baard die pijn doet aan de ogen: smerig donkergrijs alsof Sint zelf door de schoorsteen is gekropen.

'Amsterdammers zijn zelf de belangrijkste bewakers van een normaal verloop van de intocht'

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden