Groninger Museum geeft doek Liebermann terug aan erfgenamen

Het Groninger Museum zal het schilderij 'Duinen bij Noordwijk' van de Duitse impressionist Max Liebermann teruggeven aan de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. Dit is besloten, nadat een oud-inwoner van Groningen het doek claimde. Het museum omschrijft het stuk als een 'belangrijk en kostbaar schilderij'.

Volgens het museum is er een onderzoek gaande naar erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaresse, Elsbeth Zoellner. Deze joodse weduwe van Duitse afkomst liet het doek in 1940 achter bij het Gemeentemuseum in Den Haag. Toen zij na de oorlog terugkwam om het op te halen, bleek het te zijn verdwenen. Het schilderij dook vervolgens op in een winkel in Groningen, waar het werd aangeschaft door ene meneer Nauta. Hij vertrouwde het niet en bracht het doek in 1950 naar de politie, die het ter bewaring aan het Groninger Museum heeft gegeven.

De man die bij het Groninger Museum de claim op de Liebermann heeft neergelegd, is de zoon van de Groninger koper Nauta. Volgens het museum zou hij te kennen hebben gegeven dat het schilderij bij de oorspronkelijke eigenaar terugkomt. Mochten de erfgenamen, een dochter en een zoon, niet worden opgespoord, dan claimt Nauta het als zijn eigendom. Inmiddels verloopt de speurtocht naar de verwanten van mevrouw Zoellner voorspoedig. De dochter is in New York, de zoon zou zich in Chili bevinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden