Groninger koetekeningen onder de hamer

Van onze kunstredactie AMSTERDAM, FINSTERWOLDE - De koetekendagen bij de Noord-Groningse galerie Waalkens zijn voor de betrokkenen een groot succes geworden.

De gisteren gehouden veiling, die als afsluiting van de tekenweek kon worden gezien, bracht in totaal 15 000 gulden op. Veel groter was het plezier waarmee de deelnemende kunstenaars naar huis gaan.

“We mogen stellen dat de kunsteaars dik tevreden zijn”, zegt galeriehouder Albert Waalkens op wiens land de afgelopen dagen zo'n dertig kunstenaars te gast waren. “Ik heb geen enkele vorm van afgunst meegemaakt, geen enkele ruzie of competitie. Iedereen heeft lekker zitten te tekenen. Daar droeg het weer ook aan bij. Het was natuurlijk een geschenk uit de hemel dat het zulke mooie omstandigheden waren om koeien buiten te kunnen schetsen.” Met de veiling is ook een einde gekomen aan de korte expositie van de tekeningen: die gaan of naar de nieuwe eigenaar of terug naar hun maker.

De uitnodiging om een aantal dagen in deze fraaie uithoek van het Noord-Groningse land naar koeien te komen tekenen, trok een flink aantal kunstenaars. Onder hen waren gerenommeerde schilders en beeldhouwers, zoals Armando, Cornelius Rogge en Rolf Engelen. De laatste was samen met het echtpaar Waalkens de initiatiefnemer van het tekengebeuren.

Voor de gisteren gehouden veiling brachten de dertig deelnemers in totaal 120 werken in. Een flink deel daarvan haalde met gemak de te voren gestelde bodemprijs, maar een aantal moest toch teruggetrokken worden.

De veiling, die door zo'n 600 mensen werd bijgewoond, bracht in totaal 15 000 gulden op. Van de opbrengst krijgen de deelnemende kunstenaars 60 procent, de rest gaat naar de galerie. “Dat zijn normale percentages”, aldus Waalkens, “zoals wij die altijd aan de kunstenaars vragen. Misschien is die 15 000 gulden geen al te hoge score, maar dat komt ook omdat we tevoren vrij lage prijzen hadden bedacht. Er was een publiek van liefhebbers dat rijp en groen was. Dat hield automatisch in dat de prijzen niet al te hoog zouden oplopen. Extreme bedragen zaten er dan ook niet bij. De meeste prijzen stokten nog voor de duizend gulden, met een tekening van Henk Peeters, de bekende Zero-kunstenaar, als uitschieter. Voor de kenners zaten er dus wel echte koopjes bij, die kunnen zeer gelukkig zijn.”

Waalkens zelf ziet de koetekendagen als een eerste initiatief zodat er 'weer eens wat gebeurt in dit gebied'.

Of er een vervolg moet komen laat hij van de kunstenaars zelf afhangen. “Ik sta open voor elk leuk idee. Laten de mensen maar wat roepen, ik luister er graag naar.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden