'Groninger is emotioneel over bevingen'

Leendert Klaassen (63) is door minister Kamp van economische zaken benoemd tot ombudsman gaswinning. Klaassen, voorzitter van het college van bestuur van de Stenden Hogeschool in Leeuwarden, gaat Groningers bijstaan die ontevreden zijn over de behandeling van hun schadeclaims door de Nam.

1Waarom heeft minister Kamp u gekozen?
"Dat zal er onder meer mee te maken hebben dat ik affiniteit heb met Groningen en de Groningers. Ik ben er twintig jaar burgemeester geweest, eerst in Midwolda en daarna in Zuidhorn. Daar woon ik nu nog. En van mijn vijfde tot mijn zeventiende heb ik ook nog in de stad Groningen gewoond."

2Hoe belangrijk is het dat u de Groningers kent?
"Ik denk dat mensen herkenning van hun emoties prettig vinden. Groningers zijn wat terughoudend en laten minder snel merken wat ze denken en voelen dan mensen uit een andere regio. Ik ben in staat daar een beetje doorheen te kijken. Er is veel onuitgesproken onzekerheid en gevoel van onveiligheid. Groningers gaan snel over tot de orde van de dag, ze lopen niet de hele dag te roepen. Maar als je ziet wat telkens de opkomst is wanneer er iets over aardgas en aardbevingen georganiseerd wordt, dan merk je de emoties. Of het nou een informatieavond is, of een avond waar advocaten mensen warm maken voor rechtszaken tegen de Nam."

3Wat gaat u als ombudsman precies doen?
"Ik ga met name toezicht houden op de schadeafhandelingsprocedure door de Nam. Bewoners met klachten over hun lopende procedure kunnen bij mij terecht. Ik ga kijken of ik trends ontdek, dat de procedures te complex zijn misschien, of te lang duren. Daar ga ik dan aanbevelingen over maken voor de Nam of voor de minister. Ik kijk ook naar schade aan monumenten of grotere complexen, misschien moet daar maatwerk voor komen. De minister heeft mij nadrukkelijk het stempel onafhankelijk gegeven. Ik hoef aan niemand te vragen wat ik moet doen of moet vinden. Maar ik ga niet over de hoogte van een vergoeding, daar is een aparte beroepsprocedure voor."

4De Nam heeft de schadeprocedure net versoepeld. Claimers mogen een eigen taxateur in de arm nemen. Komt u niet als mosterd na de maaltijd?
"Er is inderdaad al veel veranderd aan de schadeprocedure. Maar het blijft belangrijk te kijken of alles wat er bedacht is wel goed werkt."

5Krijgt elke Groninger die wanhopig bij de ombudsman aanklopt een persoonlijk behandeling?
"Dat kan ik niet beloven. Bijvoorbeeld omdat ik niet weet hoeveel klachten er zullen komen en hoeveel werk dat meebrengt. Bij de Dienst Landelijk Gebied in Groningen is een digitaal loket waar mensen naar kunnen bellen of mailen. Een aantal klachten zal eenvoudig op te lossen zijn, daar voegt persoonlijk contact niks toe. Maar in specifieke situaties treed ik zeker persoonlijk op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden