SamenlevingAardbevingsschade

Groninger Dhani Hoekstra stopt met eten totdat zijn fundering wordt aangepakt

De Friese Dhani Hoekstra is hongerstaking, zo lang als het nodig is. ‘Ons huis moet hersteld worden.’ Beeld Kees van de Veen
De Friese Dhani Hoekstra is hongerstaking, zo lang als het nodig is. ‘Ons huis moet hersteld worden.’Beeld Kees van de Veen

Wie langs het huis van Dhani Hoekstra in het Groningse Ten Post fietst, zal hem naast het tekoopbord in zijn voortuin zien zitten. Hoekstra is in hongerstaking. Aardschokken hebben zijn huis beschadigd, hij lijdt onder de stress en is werkloos geraakt. De gewenste vergoeding blijft uit.

Hij weegt gelukkig meer dan honderd kilo, zegt Dhani Hoekstra lachend, dus hij kan tegen een stootje. Maar vanaf morgen zal zijn omvang snel ­afnemen. Hoekstra (41) uit het Groningse Ten Post stopt dan met eten, drinken zal hij blijven doen.

Hoekstra is eigenlijk Fries, maar verhuisde drie jaar geleden naar Groningen om bij zijn nieuwe vrouw ­Simone in te trekken. Dus woont hij nu in een wit rietgedekt huisje aan de Rijksweg, met de dochter van Simone en drie honden. Er is echter één ­probleem: hun woning is in korte tijd door de aardschokken zwaar aangetast en sterk in waarde gedaald. Hoekstra gaat uit van een schade van 150.000 euro. Daarbij komt dat Simone en hij volgens eigen zeggen door ­alle stress in de psychische problemen zijn gekomen, en daardoor werkloos zijn geraakt.

Sores

Volgens Hoekstra neemt heel ­Nederland aan dat er voor Groningen een brede schaderegeling is en er ook een hersteloperatie loopt waarbij ­woning voor woning in de steigers gaat. Deel is dat zo. Wat volgens hem niet wegneemt dat honderden gezinnen nog steeds in de sores zitten, vooral omdat verschillende problemen op een negatieve manier op elkaar inwerken. In zijn geval: schade plus psychische problemen plus werkloosheid. Voor die bijzondere gevallen gaat hij morgen hongerend voor de deur zitten. En voor zijn eigen gezin natuurlijk. “Ook ons huis moet hersteld worden.” En hij blijft net zo lang zitten, totdat er een toezegging is.

Volgens Hoekstra komen er nog wekelijks nieuwe scheuren bij in zijn witte muren. “Ik tel er inmiddels wel tachtig. Het probleem zit volgens mij in de fundering. Die is door de voortdurende schokken aangetast. Omdat geen enkele deskundige onder het maaiveld wilde kijken, ben ik zelf maar gaan graven. Toen bleek een scheur die in de muur begint door te lopen tot in de fundering.”

Veel gedoe

Vrouw Simone heeft sinds 2013 herhaaldelijk bij de NAM en Centrum Veilig Wonen melding gemaakt van schade, en kreeg na ‘veel gedoe’ in 2017 een deel vergoed. Maar daarna ontstond nieuwe schade, die zij vervolgens aanmeldde bij het nieuwste schadeloket: de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG). Maar we worden daar niet serieus genomen, zegt Dhani Hoekstra.

Woordvoerder Jouke Schaafsma van die TCMG wil eerst kwijt dat hij meeleeft met de Hoekstra’s. “Hun situatie is niet gemakkelijk, maar heeft wel degelijk onze aandacht. Afgelopen jaren hebben we 17.000 euro ­directe aardbevingsschade vergoed, maar voor de versteviging van hun pand is nóg een langere adem nodig. Daar gaan wij ook niet over, maar het Centrum Veilig Wonen.” Het probleem is echter dat de woning van Hoekstra relatief gezien ver van het centrale aardbevingsgebied ligt, en daarom geen prioriteit heeft. Schaafsma: “Dat is dus allemaal uit te leggen, maar ik begrijp Hoekstra’s wanhoop.”

Die hoopt dat binnenkort eens een muur van huis compleet instort, zegt hij, omdat het probleem dan zichtbaarder wordt. Maar misschien helpt een hongerstaking in de voortuin ook.

Lees ook:

Groningers niet onder de indruk van Haagse versterkingsplannen

Via de zogeheten versterkingsaanpak beloofde het ministerie van economische zaken jaren geleden al aan tienduizenden huiseigenaren dat hun woningen in de regio bescherming krijgen tegen nieuwe aardbevingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden