Groninger Akte scheelt een boel geld

Tenzij het kabinet anders zal beslissen, gaat per 1 juli het belastingtarief op huizentransacties weer omhoog, van 2 naar 6 procent. Iemand die na 30 juni een koopakte afsluit is dus duizenden euro's meer kwijt. Notarissen ontvangen echter niet buitensporig meer klanten, zegt Willem van Delft, notaris en voorzitter van Notariële Registerhouder Specialisten. Wel zien velen in de zogenoemde Groninger Akte een manier om onder het verhoogde belastingtarief uit te komen.

1Het is dus niet veel drukker op het notarieel kantoor?
"Er is sprake van verhoogde activiteit, maar om nu te zeggen dat er een tsunami aan transacties is, nee. Er is een kleine opleving, maar dat is gebruikelijk. De meeste huizen worden immers verkocht in het tweede kwartaal, als de bloemetjes bloeien in de tuin. Wel zien we dat meer mensen de transactie naar voren halen, maar pas later betalen."

2Dit door middel van de Groninger Akte?
"Juist. Deze regeling houdt in dat een eigenaar het huis nu vast levert. Maar men betaalt de koopsom pas later. Nu de overdrachtsbelasting vermoedelijk vanaf 1 juli weer omhoog gaat kan dat voordelig zijn. Stel, je hebt pas in september de financiering rond, maar spreekt met de verkoper af de transactie nu af te ronden. Dan betaalt de koper het lagere belastingtarief."

3Vanwaar 'Groninger'?
"Omdat het ooit is bedacht in Groningen. Het was daar gebruikelijk om de koopsom van onroerend goed later te voldoen, ook als eerder werd geleverd."

4Zitten er nadelen aan?
"Er zitten wel wat mitsen en maren aan. Zo moeten er goede afspraken worden gemaakt met de bank mocht er nog een hypotheek op het huis zitten. Maar het is een werkzame constructie. Hij is terug te draaien: als de koper uiteindelijk toch niet kan betalen, krijgt de verkoper het eigendom terug. En dan ontvangt de koper de betaalde overdrachtsbelasting retour. Alleen: het kan ook anders uitpakken. Er wordt namelijk ook over gesproken om die overdrachtsbelasting helemaal af te schaffen. Als dat gebeurt, betaalt de koper door de Groninger Akte dus niet vier procent minder, maar juist twee procent te veel."

5Is het niet een verkapte belastingontduiking?
"Nee, waarom? Als je ziet dat iets over een tijdje duurder wordt, en je kunt nu al afspreken het voor een lager tarief te kopen, dan mag dat best."Joris Belgers

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden