Groningen: zorgen zijn voor morgen

Na een afwezigheid van twee jaar is FC Groningen weer waar het wil zijn. Waar het ook hoort te zijn, getuige de cijfers in de nacompetitie. Vier wedstrijden, twaalf punten, veertien doelpunten voor, drie tegen. Met zulke cijfers zal geen zinnig mens de rentree van de Groningers in de eredivisie bekritiseren.

Eric Hornstra

Het zijn de overbekende taferelen in sportpark De Meerdijk zondagsmiddags om half vijf. FC Groningen heeft net met 0-1 gewonnen bij Emmen, dankzij een gelukkig doelpunt van Johansson. Het is de verdiende beloning tegen een veel te hard spelende thuisclub, die met 'slechts' vijf maal geel niet mag mopperen. Bovendien heeft de papieren concurrent Heracles een afgang in Maastricht (5-1 voor MVV) achter de rug. Daarom blaast doelman Roy Beukenkamp de rook van een dikke havana door zijn lippen, laat Dominique van Dijk de vreugdetranen stromen en komt invaller Ivar van Dinteren -na de relikwieënjacht van de fans- in adamskostuum de catacomben binnen. De vreugde in de kleedkamer kent geen grenzen.

Hoe anders is de sfeer vijf minuten later in de perskamer. Daar vertelt trainer Jan van Dijk zijn verhaal. Ingetogen, zonder opsmuk. Van Dijk is eerder uitgebreid op de schouders rondgedragen en heeft het nu gehad. Hij wil terug naar Groningse grond. Natuurlijk is hij gelukkig, maar de vragen die komen kan hij raden. Die gaan over het toekomstperspectief van de club. En daar heeft hij even geen trek in.

Vreugde in Groningen is per definitie vreugde met een mits en een maar. Daarom houdt de trainer de boot af. Hij geeft geen krimp als het lijstje vertrekkende spelers genoemd wordt. Schoenmakers, Matthijs, Aversdijk, Van Dinteren en Kantelberg keren de club de rug toe, slechts MVV'er Janssen is aangetrokken. ,,Ik wil nu genieten. Ik ga niet praten over de selectie'', droogstoppelt Van Dijk. Het valt hem niet kwalijk te nemen. De winst in de nacompetitie betekent dat de club uit coma is. Maar de beademingsapparatuur kan nog niet weg. Al jaren wordt FC Groningen immers kunstmatig in leven gehouden. Geldschieters (met de gemeente als gulste schenker) hebben de club voor de komende seizoenen een bedrag van 14,5 miljoen toegestoken. Een prachtige som, ware het niet dat een flink deel ervan aangewend moet worden voor het wegwerken van het negatief vermogen.

Er wacht Groningen een serie pittige gesprekken met de sponsors. Want met de huidige begroting van tien mijoen gulden is een aangenaam verblijf in de eredivisie uitgesloten. ,,Dat totaal moet met tenminste twee miljoen omhoog'', wil Van Dijk nog kwijt voordat hij vertrekt. ,,Onze doelstelling voor dit jaar was promoveren. Ons volgende streven is tenminste de komende drie jaar niet degraderen.'' Die tijdspanne van drie seizoenen is niet willekeurig gekozen. Groningen moet overleven om vanaf 2003 in het geplande nieuwe stadion Euroborg de echte grote stap voorwaarts te zetten. ,,Het wordt de komende tijd even bijten'', voorspelt Van Dijk. ,,De gang van zaken bij FC Den Bosch moet voor ons een les zijn. Je kunt er twee dingen uit afleiden: wie een te krappe selectie of een te lage begroting heeft, komt in de eredivisie in de gevarenzone. Dus is een uiterste krachtsinspanning noodzakelijk. Zelfs met een werkbedrag van 12 miljoen zit je slechts in de categorie van clubs als Sparta.''

Een uiterste krachtsinspanning, het is niet alleen Jan van Dijk die die woorden bezigt. Doelman Roy Beukenkamp houdt er een identiek standpunt op na. Hij heeft in Emmen als de held van de wedstrijd het veld verlaten. Op alle afstandsschoten, of zij nu kwamen van Kranz, Kocks of Emmens gevaarlijkste man Wolters, had hij de juiste parade. ,,Ach'', relativeert de keeper, ,,dit was zo'n wedstrijd waarin je als doelman kunt uitblinken. Toch was het winnen van de nacompetitie echt het werk van het collectief. Wij spelers hebben de klus erop zitten, nu is het de beurt aan de club. We hebben in elke linie een ervaren eredivisiespeler nodig.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden