Groningen zet jacht op muskusratten toch voort

De provincie Groningen gaat door met het bestrijden van muskusratten. Een aangekondigd experiment, waarbij de vangst in twee gebieden zou worden gestaakt, gaat niet door. Het provinciebestuur vindt de proef te duur.

Een tijdlang niet bestrijden, was de wens van de inmiddels vertrokken CDA-gedeputeerde Henk Bleker. Hij wilde de theorie testen dat niet-vangen leidt tot stabilisatie van de populatie. Dierenvrienden juichten het idee toe, maar boerenorganisaties en de waterschappen op wier terreinen het experiment zou zijn, waren fel tegen. Net als de buurprovincies Friesland en Drenthe. De tegenstanders vreesden een explosie aan ratten, enorme schade aan het landschap en veel schadeclaims. Nu al richten de ratten landelijk tussen de één en vijf miljoen schade aan.

Groningen haakt nu aan bij landelijk onderzoek naar muskusrattenbestrijding. De Landelijke Coördinatiecommissie Muskusrattenbestrijding heeft praktijkproeven aangekondigd, waarbij wordt geëxperimenteerd met de mate van bestrijding.

Groningen wil gebieden beschikbaar stellen voor dit onderzoek. De proeven beginnen naar verwachting begin 2010 en duren een paar jaar.

In 2011 verschuift de verantwoordelijkheid voor de vangst van muskus- en beverratten waarschijnlijk van de waterschappen naar de provincies.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden