Groningen wil geen woorden van de Nam, maar daden

In het Groningse aardbevingsgebied moeten 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen worden verstevigd, zo bleek deze week uit onderzoek. De Nam heeft vandaag excuses aangeboden voor de problemen die de aardbevingen veroorzaken. Beeld ANP
In het Groningse aardbevingsgebied moeten 170.000 woningen en andere gebouwen zoals scholen worden verstevigd, zo bleek deze week uit onderzoek. De Nam heeft vandaag excuses aangeboden voor de problemen die de aardbevingen veroorzaken.Beeld ANP

Voor het eerst heeft de Nam de inwoners van Groningen haar excuses aangeboden voor de gevolgen van de aardbevingen die het gebied teisteren. De verontschuldigingen zijn in Groningen met gemengde gevoelens ontvangen. "Wat hebben we in Groningen aan woorden? We willen geen woorden. We willen daden."

redactie internet

"Ik betreur het ten zeerste dat de aardbevingen voor zo veel mensen tot problemen leiden", zei Nam-directeur Gerald Schotman vandaag. Hij zegt te betreuren dat de Nam "niet eerder verdergaand onderzoek naar de veiligheidsrisico's" heeft gedaan.

"We hadden nieuwsgieriger kunnen zijn naar wat er precies gebeurt in en boven de bodem in Groningen. We hadden meer open kunnen staan voor geluiden van buiten. Dat dat niet is gebeurd, betreur ik."

Schotman reageert op het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OvV), dat half februari uitkwam. Daaruit bleek dat de veiligheid van de inwoners van Groningen tot 2013 geen rol heeft gespeeld, en dat alle partijen die bij de gaswinning betrokken zijn 'het veiligheidsrisico verwaarloosbaar achtten'.

De Groninger Bodem Beweging vindt de verontschuldigingen van de Nam voor de aardbevingen "een goed begin". "Maar wat hebben we in Groningen aan woorden? We willen geen woorden. We willen daden", aldus Dick Kleijer van de GBB.

NAM-directeur Schotman beloofde ook de communicatie met de inwoners te verbeteren. Volgens Kleijer is dit echter niet het voornaamste probleem.

"Het was mooier geweest als de Nam een attitudeverandering had beloofd. Het wordt tijd dat de Nam de Groningers als slachtoffers en met respect gaat bejegenen", aldus Kleijer. "Het getuigt in ieder geval van weinig respect om dik twee maanden na het rapport nog met een reactie te komen."

De Groningse gedeputeerde William Moorlag heeft een gemengd gevoel bij de excuses. "Directeur Gerald Schotman spreekt warme woorden", zegt Moorlag. "Zijn excuses lijken oprecht. Maar tegelijkertijd neemt de Nam ook afstand van het rapport van de OvV."

De OvV concludeerde dat de Nam tot 2013 meer onderzoek had moeten doen naar de gevolgen van de gaswinning. De Nam-directeur betoogde op zijn beurt dat er tot aan de beving bij Huizinge in 2013 geen reden was om de bevingen te zien als een risico voor de veiligheid. Ook onder andere het KNMI en TNO deelden die mening, zei Schotman.

Gerald Schotman, directeur van de Nam sinds oktober 2014. Beeld TR beeld
Gerald Schotman, directeur van de Nam sinds oktober 2014.Beeld TR beeld

"De Nam is het dus oneens met de belangrijkste conclusie en daarmee winnen ze het vertrouwen van de Groningers niet terug", aldus gedeputeerde Moorlag.

De OvV stelde in het rapport van februari dat de bij de gaswinning betrokken partijen, waaronder dus de Nam, moesten erkennen dat zij tot 2013 niet zorgvuldig met de veiligheid van Groningers zijn omgesprongen. De raad concludeerde ook dat de communicatie met de Groningers verbeterd moest worden.

Voor 1 mei moeten een aantal onderzoeken naar veiligheidsrisico's klaar zijn. Schotman zegt dat de Nam de resultaten van die onderzoeken "in begrijpelijke taal zal delen met een breed publiek". Ook wil de directeur alle langlopende schadegevallen die bij de Nam in behandeling zijn nog dit jaar afhandelen.

Minister Kamp van economische zaken neemt een kijkje in een woning tijdens een bezoek aan Groningen. Beeld anp
Minister Kamp van economische zaken neemt een kijkje in een woning tijdens een bezoek aan Groningen.Beeld anp

Kamp: Voorlopig geen boringen bij Woerden

Olie- of gasboringen bij Woerden zijn "op dit moment niet aan de orde", zo heeft minister Henk Kamp van economische zaken laten weten.
Bestuurders en inwoners van Woerden en omstreken verzetten zich massaal tegen plannen van het Canadese bedrijf Vermillion voor olie- of gaswinning in het gebied. Kamp zegt die onrust te begrijpen, maar zegt ook dat de vergunning van Vermillion uit 2009 stamt en "niet meer actueel is".
Kamp: "Sinds 2009 zijn we meer te weten gekomen over wat de gevolgen van gaswinning kunnen zijn en daar hebben we lessen uit getrokken. Daarom ga ik deze oude vergunning opnieuw beoordelen. Dat betekent dat Vermillion een nieuw winningsplan bij mij moet indienen indien ze besluiten tot olie- en gaswinning over te willen gaan."
Kamp belooft die aanvraag kritisch te beoordelen. "Waarbij de veiligheid en betrokkenheid van de bewoners vooropstaat, zoals door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid onlangs geadviseerd in haar rapport over de gaswinning. Ik zal in dat geval het Staatstoezicht op de Mijnen en TNO vragen de mogelijke risico's in kaart te brengen en zal de bewoners, gemeente en provincie betrekken bij mijn besluit over de gaswinning bij Woerden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden