Groningen weet nu dat het terecht woedend is

Onderzoek bevestigt dat bij gaswinning alleen de centen telden, niet de veiligheid

ROB PIETERSEN

Een grove schande, zo noemt de Groninger Bodembeweging (GBB), de conclusie van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid over de gaswinning in Groningen. Volgens het uitgelekte conceptrapport zou geld verdienen het motto zijn geweest, en de veiligheid van inwoners daarbij uit het oog zijn verdwenen.

"Enerzijds voelt en weet de Groninger bevolking natuurlijk allang dat ze 'gepiepeld' wordt. Anderzijds is het toch nog shockerend om te lezen hoe er, volstrekt achteloos, geen aandacht is besteed aan de veiligheid van de inwoners in het gaswinningsgebied. Herstel van vertrouwen en vertrouwen in herstel zijn verder weg dan ooit!", zo stelt het bestuur van de GBB in een reactie die een forse aanklacht is tegen het ministerie van economische zaken, de Nam en Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

De Onderzoeksraad voor de Veiligheid publiceert het rapport eind februari, zegt een woordvoerder. Het conceptrapport is voor commentaar gestuurd aan betrokken partijen, en die hebben een geheimhoudingsplicht. Kennelijk heeft een van hen zich daar niet aan gehouden. NOS en RTV Noord hebben het rapport ingezien.

Daarin staat dat partijen jarenlang leden aan tunnelvisie. Kritische geluiden van provincie, gemeenten en burgers werden genegeerd. 'De Onderzoeksraad acht het aannemelijk dat het de experts, te typeren als de gevestigde orde, heeft ontbroken aan een open houding tegenover afwijkende opvattingen', citeert RTV Noord. De raad verwijt de Nam verder dat ze haar zorgplicht heeft verzaakt. Ook zet ze vraagtekens bij de dubbele rol, tegelijk exploitant en hoeder van álle belangen, die het ministerie vervult.

"De stoom komt uit onze oren, maar we willen ons niet tot het niveau van schuttingtaal verlagen", zegt secretaris Dick Kleijer van de GBB. "Het rapport toont aan dat ons gevoel van de afgelopen jaren klopt. Aan de ene kant is dat fijn. Maar dit rapport gaat ons absoluut niet ver genoeg. Er staat dat de tunnelvisie begin 2013 is losgelaten, maar dat is flauwekul. Het draait nog steeds allemaal om gas winnen en geld verdienen. Dat gaat gewoon door. De veiligheid van de inwoners staat nog steeds ergens onderaan het prioriteitenlijstje. De marginale aanpassingen sinds januari 2013 zijn ontoereikend. Wat ons betreft is de tijd van lapmiddelen nu voorbij. Wij inwoners nemen hier geen genoegen meer mee, en dat zullen we minister Henk Kamp heel duidelijk laten weten."

Oppositiepartijen willen uitleg van Kamp over het rapport. SP-Kamerlid Eric Smalling zegt dat de overheid 'haar zorgplicht op schandalige wijze niet is nagekomen' en vindt dat dit consequenties moet hebben. ChristenUnie en GroenLinks willen dat de gaswinning verder wordt teruggeschroefd. Ook moet volgens Carla Dik-Faber (ChristenUnie) de rijksoverheid de controle aanscherpen op de Nam en het Staatstoezicht op de Mijnen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden