'Groningen was naïef met Blauwestad'

Groningen heeft met Blauwestad te hoog ingezet, vindt hoogleraar planologie Gert de Roo. „Verhuur de kavels tijdelijk aan boeren.”

De provincie Groningen en drie beëindigden de samenwerking met de enige overgebleven projectontwikkelaar van het prestigieuze woonproject Blauwestad. De verkoop van kavels in Blauwestad – dat in de gemeenten Winschoten, Scheemda en Reiderland ligt – loopt slecht: in vier jaar zijn 180 van de 1480 beschikbare kavels verkocht. Dat zijn er 300 minder dan gepland.

De provincie Groningen gelooft nog steeds in Blauwestad. Naïef?

„Het is naïef te denken dat je achter Winschoten een fantastisch waterproject kunt creëren waar iedereen op afkomt. Ik vind: Groningen heeft zijn nek uitgestoken om iets van het deplorabele Oost-Groningen te maken. Er moest worden ingegrepen, want leegloop is aan de orde van de dag.

Het naïeve zit hem erin te denken dat je Blauwestad kunt verkopen als een gewone woonwijk. Je gaat er in dat geval vanuit dat de verkoop van huizen ongeveer parallel loopt met de ontwikkeling van het hele gebied. Voor de 1480 kavels was dat te hoog gegrepen. Daar kwam de crisis, die je de provincie moeilijk kunt aanwrijven, nog eens overheen.”

De laatste investeerder, Koop Holding, stapt op, de provincie en de gemeente Oldambt hebben het nu alleen voor het zeggen. Zal dat de wending geven waarop Groningen hoopt?

„Dat kan. Als ze anders tegen het project aan gaan kijken. Aanbodgestuurd. Maak de kavels klaar tot er een gegadigde voor komt. Dat leidt tot andere berekeningen en beslissingen. Bouw bijvoorbeeld dat centrum met een café voorlopig niet, of zie af van bepaalde infrastructuur. Het duurt misschien nog wel veertig, of vijftig jaar, maar dan zal Blauwestad er liggen. Bouwen langs het water heeft toekomst.”

„Groningen lijdt verliezen, dat staat vast. Maar als ze de grond voor landbouwprijzen hebben verworven, valt het met de schade nog mee. Misschien kunnen de kavels tijdelijk worden verhuurd aan boeren.”

Die rijke westerlingen waarop gemikt is, komen die nog?

„Nee. Die hebben echt betere locaties. Dat is ook naïef gedacht van Groningen, dat het westen op het noorden zit te wachten. Als je als westerling rust en ruimte zoekt ga je in Zuidwest Friesland wonen. Vooral mensen uit het noorden zelf zullen voor de Blauwestad kiezen.”

Er wordt geroepen: Zet er goedkopere woningen en huurhuizen neer. Goed idee?

„Nee, dan bouw je voor leegstand in Delfzijl en Winschoten. Je moet de regionale economie niet uit balans brengen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden