Groningen viert al 20 jaar Dag van de Architectuur

Dit jaar is bijzonder voor Peter Michiel Schaap, coördinator van Platform GRAS dat alle activiteiten coördineert.

Gefeliciteerd! De 20ste Dag van de Architectuur in Groningen. Is Groningen een echte architectuurstad?

"Jazeker, we plaatsen ons graag in het rijtje Amsterdam, Rotterdam en Groningen dus. Ieder decennium kent wel een paar iconen: van het Groninger Museum en de Gasunie tot het Euroborgstadion van Wiel Arets en het nieuwe Rijkskantoor van UN Studio. Veel nu bekende architecten hebben hier een kans gekregen. En ook veel bekende en minder bekende Groninger bureaus laten zien wat ze kunnen."

Wat is er door de jaren heen veranderd?

"Natuurlijk heeft ook Groningen last van de crisis. De laatste jaren is Groningen hierdoor wel wat van z'n flair kwijtgeraakt. Gelukkig zien we weer een opleving. Nieuwe partijen dienen zich aan. Ambitie mag weer. Ik verwacht dat de draad snel weer wordt opgepakt: anders maar in lijn met de rijke architectuurtraditie."

Heeft de DvdA de waardering voor architectuur bij het brede publiek verhoogd?

"Onze jaarlijkse Grote Groninger Gebouwenenquête is wel echt een traditie. Ieder jaar nomineren we 15 tot 20 projecten. Dat levert altijd een mooi en divers beeld op van wat er gerealiseerd is. We sturen een vakjury op pad die soms kritische noten kraakt. Maar ook het publiek stemt, en hoe! Jaarlijks gaat het om een paar duizend stemmen. En ieder jaar zijn de andere activiteiten rond de DAG ook bomvol: van bustochten langs de genomineerden tot abseilen van de hoogste genomineerden. Het laat zien hoe de architectuur hier leeft."

Waar ben jij zeker bij tijdens de DvdA?

"Sowieso bij de bekendmaking van de winnaars van de Gebouwenenquête op de vrijdagavond. Op zaterdag stap ik misschien wel in de Specialistenbus die echt de tijd neemt voor de tour langs de genomineerde gebouwen. Als ik op tijd terug ben, ga ik nog naar een mooie film. En er zit weer een hoog gebouw bij de genomineerden, dus wie weet gaan we weer abseilen!"

www.platformgras.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden