Groningen rekent op Raad van State

Hoogste bestuursrechter spreekt zich vandaag uit over gasbesluit minister Kamp

Moet de gaskraan dicht? Ja, vinden de Groningers. Maar vindt de Raad van State dat ook? Dat wordt vandaag bekend, als de hoogste bestuursrechter van het land zich uitspreekt over het gasbesluit van minister Kamp.

Daartegen tekenden 41 partijen bezwaar aan: politieke partijen, gemeenten in het aarbevingsgebied, de provincie Groningen, waterschappen, milieuorganisaties en particulieren. Volgens hen wordt er te veel gas gewonnen, wat aardbevingen veroorzaakt en de veiligheid aantast.

Het vertrouwen van Groningers in de gevestigde orde - de Nederlandse Aardoliemaatschappij (Nam) en 'Den Haag' - is gezakt tot ver onder nul. Toch lijkt het tij heel voorzichtig te keren. Dat begon een klein jaar geleden, toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid vaststelde dat Nam en overheid amper oog hadden gehad voor de veiligheid van de Groningers.

Het duurde vervolgens even voordat Henk Kamp, als minister van economische zaken feitelijk opdrachtgever voor de gaswinning, zijn excuses maakte, maar in het voorjaar deed hij dat dan toch. De Nam volgde.

In april gaf de Raad van State de Groningers ook al gelijk, door te bevelen dat de gaswinning bij Loppersum, in het hart van het bevingsgebied, onmiddellijk moest worden stopgezet. Dat was baanbrekend en de uitspraak werd met blijdschap ontvangen. In juni volgde Kamps besluit dat de Nam dit jaar geen 39,4, maar 30 miljard kuub gas mag winnen uit het Groningenveld.

Mooi, maar niet meer dan druppels op een gloeiende plaat, zeggen de Groningers. De kraan bij Loppersum is weliswaar dicht, maar op andere plekken zijn er juist meer bevingen. En 30 miljard kuub is nog steeds te veel: ook daarmee is de veiligheid lang niet gegarandeerd. Bovendien, zeggen de klagers, wéét de staat niet zeker of de gaswinning veilig is.

Als de Raad van State Groningers ongelijk geeft, dan is een gang naar het Europees Hof denkbaar. Eerder al sprak de Groninger rechtswetenschapper Jan Brouwer de verwachting uit in Straatsburg 'een zeer sterke zaak' te zullen hebben, mocht het zo ver komen.

Er lopen meer rechtszaken over het Groninger gas. De rechtbank in Assen oordeelde dat de Nam waardedalingen moet compenseren. De Nam is tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Topadvocaat Gerard Spong deed aangifte tegen de Nam wegens het opzettelijk vernielen van panden en in levensgevaar brengen van personen. En de Groninger advocaat Pieter Huitema stelde namens bewoners de Nam aansprakelijk voor immateriële schade, zoals stress en chronische angst. Die zaak komt vermoedelijk begin volgend jaar voor.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden