Groningen krijgt tram terug

(Novum) - De tram keert vanaf 2014 terug in het straatbeeld in Groningen. Projectbureau Regiotram wil dat er trams gaan rijden tussen het treinstation in het centrum van de stad en het universiteitscomplex.

De tram moet niet alleen voor vervoer in de hoofdstad van de provincie zorgen. "Het wordt een regioverbinding in het gebied Groningen-Assen", zegt een woordvoerder. Hoe de eerste verbinding er precies uit komt te zien, overlegt het bureau met bewoners.

De tramlijn wordt betaald door verschillende gemeenten en de provincies Groningen en Drenthe, en gaat 150 tot 200 miljoen euro kosten. Er zijn ook voorlopige plannen voor meer tramlijnen, bijvoorbeeld naar recreatiegebied Kardinge, stadion Euroborg en het Martini- ziekenhuis.

De bekostiging hiervan moet deels komen uit het geld dat overbleef na het afblazen van de Zuiderzeelijn, die het noorden met de Randstad moest verbinden. Het noorden ontving na het afblazen van de lijn van het rijk bijna 2,2 miljard euro om de regionale economie verder te ontwikkelen.

Het bureau bekijkt ook of de tram gebruik kan maken van bestaande spoorwegverbindingen. "In het buitenland gebeurt dat ook al."

Tot ongeveer 65 jaar geleden reden in de provincie ook trams. In het interbellum waren de hoogtijdagen van de tram in Groningen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden