Groningen krijgt toestemming bouw omstreden museum

Van onze correspondent

Deze heeft Groningen grotendeels in het gelijk gesteld, al zal op kleine onderdelen het nieuwbouwplan wel moeten worden aangepast. De nieuwbouw van het museum - naar een ontwerp van de Italiaanse architect en vormgever Alessandro Mendini, kan al over enkele weken beginnen. De kosten zullen bijna veertig miljoen gulden bedragen.

Wethouder drs. Y. Gietema van ruimtelijke ordening en cultuur, de belangrijkste pleitbezorger voor het nieuwe museum, zei gisteren "ontzettend blij" te zijn. "Al had ik wel verwacht dat we toestemming zouden krijgen. Het is de normale afloop van een langdurige procedure. Maar het is toch jammer dat het allemaal zo lang heeft moeten duren: de bouw had vorig jaar al kunnen beginnen" , zo zei hij. Volgens Gietema kan het museum, met een uitzonderlijk ontwerp, de Groningse binnenstad allure geven en op die manier zorgen voor nieuwe toeristen.

Monstrum

Tegen de nieuwbouw was bezwaar gemaakt door omwonenden die minder onder de indruk zijn van het ontwerp van Mendini. Ook organisaties als de Vereniging tot Behoud van een Waardevol Stadsgezicht en het Breed Overleg Verbindingskanaal, die de procedures tegen de gemeente aanspanden, moesten niks van het ontwerp hebben. Zij vinden dat het fraaie gezicht over het water verloren gaat en dat Groningen straks wordt opgezadeld met een dominant architectonisch 'monstrum'.

Nu hun bezwaar tegen de bouw door de Raad van State is verworpen, geven ze de strijd nog niet op. Bij de afdeling Rechtspraak hebben ze nog enkele procedures lopen. "Die richten zich tegen het gebrek aan inspraak dat er is geweest. Er had een consultatief referendum gehouden moeten worden" , aldus een teleurgestelde mr. J. van Zaayen van het Breed Overleg.

Mevrouw Mirjam de Meijer, gedeputeerde van cultuur van de provincie Groningen, liet meteen een rode roos bezorgen bij PvdA-wethouder Gietema toen ze de uitspraak vernam. "Behalve een roos heeft Gietema ook een zoen verdiend. Dat is de reactie van de provincie Groningen op het goede nieuws" , aldus de gedeputeerde. Mevrouw de Meijer was vorige week overigens nog door Gietema uitgemaakt voor 'kniepstuuver' omdat de provincie volgens hem veel te zuinig is en te weinig bijdraagt aan het museum.

Het museumcomplex is door A. Mendini ontworpen samen met zijn broer Francesco. De binnenruimten werden ontworpen door gastarchitecten Michele de Lucchi uit Milaan en Philippe Starck uit Parijs. De niewbouw is mogelijk geworden dankzij een gift van 25 miljoen gulden van de Gasunie die in 1988 25 jaar bestond. Door rentebijschrijving is dat bedrag inmiddels uitgegroeid tot 34,5 miljoen gulden. Omdat de bouwkosten 39,5 miljoen gulden bedragen hoefde de gemeente Groningen zelf slechts vijf miljoen gulden op tafel te leggen.

De stad moet nog wel geld bijeen scharrelen voor bouw van de zogenaamde 'tweede fase'. Dat is een grillige expositieruimte voor beeldende kunst ontworpen door de New Yorkse architect Frank Stella. Deze grillige ruimte op het oostelijk paviljoen vergt nog eens zeven miljoen gulden. Daarvan is deze week drie miljoen gulden binnen gekomen dankzij een bijdrage van het ministerie van Economische Zaken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden