Groningen kiest nieuwe stadsdichter

(Novum) - Groningen krijgt donderdagavond een nieuwe stadsdichter. Ronald Ohlsen, die de functie twee jaar vervulde, zwaait af op de slotavond van de Poëziemarathon. Voor de nieuwe stadsdichter waren zeventien kandidaten in de race.

De Poëziemarathon is een onderdeel van de Landelijke Gedichtendag, die sinds 2000 elke laatste donderdag van januari plaatsvindt. Het doel van de dag, die de volle 24 uur in het teken van gedichten staat, is mensen op een positieve en laagdrempelige manier met poëzie te laten kennismaken.

De marathon in Groningen heeft een uitgebreid programma. Zo kunnen bezoekers op de poëziefiets van kunstenaar Twannie al fietsend een gedicht maken en speelt Theatergroep Oostpool een voorstelling. Ook zijn er optredens van dichters als Arthur Japin, Jan Strikwerda en Tine Bethlehem.

De Landelijke Gedichtendag staat dit jaar in het teken van stilte en eenvoud. Op verschillende plaatsen in Nederland en Vlaanderen zijn activiteiten georganiseerd. In samenwerking met de NS rijdt op het traject Amsterdam-Eindhoven de hele dag de Gedichtendagtrein. Daarin kunnen reizigers met een koptelefoon luisteren naar gedichten die worden voorgedragen door onder anderen Simon Vinkenoog en Hagar Peeters.

Verder worden donderdag de Gedichtendagprijzen uitgereikt voor de drie mooiste gedichten van het afgelopen jaar. Die prijzen gaan dit jaar naar Dirk van Bastelaere, Anneke Brassinga en Saskia de Jong.

De gemeente Zaanstad kiest donderdagavond ook een nieuwe stadsdichter. De winnaar leest dan meteen zijn eerste stadsgedicht voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden