Groningen in de ban van theater

GRONINGEN - Het is even niet meer bij te benen in Groningen: de ene theatervoorstelling is nog niet afgelopen of elders in de stad begint op een drijvend paviljoen de 'Odyssee', een literaire zwerftocht. Wie dat mist reppe zich snel naar de Winschoterkade waar hij nog de laatste klanken kan opvangen van een 'merkwaardige fanfare uit België'. Toneelliefhebbers kunnen daar langs een door een Spaanse architect opgeknapte kade, nog dezelfde week genieten van een uitvoering van een toneelstuk van Federico Garcia Lorca. En wie op een zondagmiddag vanaf het station de stad binnen kuiert loopt het risico daar de droomboot van de Japanse architect Maki afgemeerd te zien bij het Groninger Museum: twee staaltjes van opmerkelijke hedendaagse architectuur naast elkaar.

HANS DE PRETER

Tijd om bij te komen is er deze weken amper, want er zijn nog grootschalige projecten in het verschiet, zoals openlucht-uitvoeringen van de opera 'Norma' van Bellini vanaf komende vrijdag op de Grote Markt. Die plaats is nu al veranderd in een hedendaagse variant op een amfitheater. De belangstelling voor 'A Star is Born' is, volgens organisator Olaf van de Wal, tot nu toe 'overweldigend'. Al meer dan 100 000 mensen namen een kijkje bij een van de onderdelen van het festival. Daaronder overigens ook het jaarlijkse evenement 'Noorderzon', dat in z'n eentje al goed is voor tienduizenden bezoekers.

Aanleiding voor het festival 'A Star is Born' vormt de grote opknapbeurt van het stadshart van Groningen, waarvan met de ingebruikname van de Waagstraat op 28 september een belangrijke fase wordt afgerond. Dat de publieke belangstelling voor het festival groot is, merkt men ook bij de VVV. Er komen veel telefoontjes binnen uit het hele land met verzoeken om informatie. Het toeristenseizoen, dat doorgaans al medio augustus voorbij is, is nu verlengd: het is nog steeds hoogseizoen. De hotels zijn af en toe zelfs volgeboekt, een ongekende situatie voor Groningen, tot nu toe toch niet bij uitstek een toeristenstad. “Maar we hebben dan ook een ongekende publiciteit gehad. De belangstelling van de pers is uitzonderlijk groot”, aldus Van de Wal.

Er is zelfs sprake van een kleine media-hype rond Groningen. Het lijkt er op alsof álle bladen verslaggevers naar Groningen sturen. De Groningse wethouders zien het blozend aan en tellen zachtjes neuriënd hun zegeningen. Zij zijn niet de enigen die zich wat verwonderen over deze publiciteitshausse. Dat de belangstelling zo groot is komt, zo denkt Van de Wal, mogelijk door de formule van 'A Star is Born': daarin worden architectuur en theater aan elkaar geknoopt. De organisator van de opera 'Norma', Huub van 't Hek, heeft wel een verklaring voor de ongekende aandacht voor Groningen. “Er is de laatste jaren veel aan gedaan om de stad beter in beeld te brengen en om de klank te veranderen.” Zelf draagt hij er ook een aardig steentje aan bij door het risico te nemen van het organiseren van een grootschalige opera in de open lucht in Groningen. “Maar ik wist natuurlijk al wel dat ze hier helemaal opera-gek zijn. Elk seizoen zijn alle opera-voorstellingen in de Schouwburg uitverkocht”.

Alle drie voorstellingen van 'zijn' opera op de Grote Markt zijn nu nagenoeg uitverkocht. Hij kan dus wat vrijer ademhalen, want zijn opera vergde wel een investering van drie miljoen. Wel moet hij de weergoden nog even te vriend zien te houden. “Het is fantastisch dat deze opera in Groningen georganiseerd kan worden; het is de eerste stad in Nederland waar zo'n grote opera op het centrale plein gehouden wordt.” Of hij vaker opera's op de Grote Markt gaat organiseren, dat weet hij nog niet. “Maar het zou wel prachtig zijn. Alleen zullen we ze dan niet in september, maar liever in juni of juli organiseren”.

Een belangrijk onderdeel van het streven de stad op te peppen, vormde het spraakmakende architectuurbeleid van oud-wethouder Ypke Gietema (1978-1992). Toen deze na de Kredietbank-affaire aftrad, bestond de ernstige vrees dat dat beleid niet zou worden voortgezet en dat Groningen weer in slaap zou sukkelen. Maar nu blijkt dat Gietema niet alleen stond, en dat hij zelf ook exponent was van een breed gedragen enthousiasme voor het verbeteren van de positie en de naam van de stad Groningen. Al was Gietema, in de woorden van Van 't Hek, 'wel net de gestoorde geest met de krankzinnige ideeën die de stad nodig had'. Maar sinds Gietema's vertrek is de 'Groningen-koorts' dus niet over gegaan en wordt het beleid voortgezet. De ambtenaren van de dienst ruimtelijke ordening gaan onverdroten verder, terwijl ook de betrokken wethouders W. Smink (ruimtelijke ordening) en H. Pijlman (cultuur) dezelfde koers varen.

Wethouder Henk Pijlman broedt inmiddels al weer op een vervolg voor 'A Star is Born'. Een manifestatie die bestaat uit architectuur en theater zou wat hem betreft iedere vier jaar gehouden kunnen worden. Jaarlijks is niet mogelijk, omdat de deelnemende architecten tijd nodig hebben voor hun ontwerpen. Het Noorderzon-festival keert ieder jaar terug terwijl tussendoor andere thematische festivals worden gehouden. Zo wordt voor volgend jaar gedacht aan een groot kamer-muziek-festival. Pijlman hoort de zachte klanken van de klassieke muziek - gespeeld op een zomeravond - nu al vanuit het sprookjespaviljoen van Maki over de Groningse grachten uitwaaien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden