Groningen hoopt dat nieuw gaswinningsrapport eindelijk gelezen wordt

Een boorlocatie van de NAM bij het Groningse Froombosch. Beeld Kees van de Veen
Een boorlocatie van de NAM bij het Groningse Froombosch.Beeld Kees van de Veen

De problemen veroorzaakt door de gaswinning in Groningen worden niet goed opgelost. Dus moet er een nieuwe, onafhankelijke overheidsorganisatie komen die het voor het zeggen krijgt, adviseert de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De Groningers zelf hebben er nog niet al te veel vertrouwen in.

Redactie

De Onderzoeksraad voor Veiligheid publiceerde hierover vandaag een rapport. De huidige aanpak is volgens de Onderzoeksraad te bureaucratisch en te gefragmenteerd. De toekomst van de provincie moet veel meer centraal komen te staan. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), die nu veel voor het zeggen heeft, moet zich daarom niet meer bemoeien met de afhandeling van aardbevingsschade.

Volgens het rapport moeten gedupeerden terechtkunnen bij de overheid zelf, dat de problemen op haar beurt opneemt met de NAM. "Bewoners worden nu, door een veelheid aan regelingen, geconfronteerd met een sterk bureaucratisch en juridisch ingericht proces. De tot dusverre getroffen maatregelen doen geen recht aan de stapeling van problemen waarvoor de inwoners van Groningers zich gesteld zien", schrijft de Onderzoeksraad.

In 2015 concludeerde de Onderzoeksraad al dat de risico's van de gaswinning jarenlang genegeerd zijn. In de evaluatie van vandaag gaat de raad na wat er gebeurd is met de aanbevelingen van twee jaar geleden.

Een begin is al wel gemaakt, staat in het rapport. Veiligheid speelt inmiddels wel een rol in besluiten over de gaswinning en de positie van het Staatstoezicht op de Mijnen is onafhankelijker geworden.

Aan de slag

Maar nog altijd voelen veel Groningers zich niet veilig. Zij zijn dan ook blij met het nieuwe advies. Ze hopen dat de nog te vormen regering er mee aan de slag gaat. "Het nieuwe kabinet kan nu twee dingen doen: juridisch aanmodderen of ervoor kiezen om het kabinet te worden dat de problemen echt oplost", zei gedeputeerde Eelco Eikenaar.

Wat GroenLinks en PvdA betreft wordt het dat eerste. "De NAM moet nu echt snel uit de schadeafhandeling en heeft een veel te grote vinger in de pap", reageerde PvdA’er Henk Nijboer. Daar sluit Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) zich bij aan: "Wat er in Groningen gebeurt is een ramp in slow motion en een schandvlek op de Nederlandse industriële geschiedenis."

Susan Top van het Groninger Gasberaad, een organisatie van bewoners en maatschappelijke organisaties, noemt het rapport een steun in de rug. "Laten we hopen dat het eindelijk verandert." Ze zegt daarin vooralsnog weinig vertrouwen in te hebben.

Hetzelfde geldt voor Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging. "We roepen al jaren dat de NAM zich niet meer met de schadeafhandeling moet bemoeien. Of dat nu ook echt zal veranderen is de vraag. Met al die rapporten kun je inmiddels heel Nederland verwarmen en kan de gaskraan wel dicht."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden