Update

Groningen geeft gedoogvergunning af voor kolencentrale, bouw gaat door

De in aanbouw zijnde kolencentrale. © ANP Beeld
De in aanbouw zijnde kolencentrale. © ANP

RWE/Essent mag onder voorwaarden doorgaan met de bouw van de kolencentrale in de Groningse Eemshaven. De provincie Groningen heeft daartoe een gedoogvergunning afgegeven, zo maakte zij vandaag bekend.

ANP/Redactie

De gedoogvergunning is nodig sinds de Raad van State enkele weken geleden een streep haalde door de natuurvergunningen. De energieproducent moet voorlopig wel stoppen met de werkzaamheden aan de laagbouw, zoals de kantoren, het magazijn en de werkplaats. De bouw van de centrale zelf mag wegens 'grote financiële en veiligheidsbelangen' wel doorgaan.

Volgens gedeputeerde Wiebe van der Ploeg (GroenLinks) is er een zorgvuldige afweging gemaakt tussen de belangen van RWE/Essent, dat inmiddels rond de 2 miljard euro in de centrale heeft gestoken, en de natuur in het Waddengebied. Het stilleggen van de hoogbouw, de centrale zelf, zou een feitelijke bouwstop betekenen, aldus Van der Ploeg. Dat zou de energiereus 20 miljoen euro per maand kosten.

De gedoogvergunning is voor 9 maanden afgegeven.

Weer naar Raad van State
Milieuorganisaties Greenpeace en Natuur & Milieu hebben laten weten opnieuw naar de Raad van State te gaan. Het bedrijf mag doorgaan met heien en het bouwen van een koelwateruitlaat, terwijl dit overduidelijk negatieve effecten heeft op de dieren in de Waddenzee, aldus de milieuorganisaties. Ze doen opnieuw een beroep op de Raad van State om de 'kwestbare Waddennatuur te beschermen'. Als het nodig is, gebeurt dat via een spoedprocedure, zei een woordvoerder van Greenpeace vandaag.

De gedoogvergunning verstoort bovendien de situatie die moet worden onderzocht. 'Als achteraf wordt geconstateerd dat de bouw schadelijke gevolgen had voor de natuur, is het leed al geschied', aldus Greenpeace.

Vieze centrale
GroenLinks reageert ook teleurgesteld: 'kolencentrales zijn ouderwets en vervuilend', aldus Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ze drong er eerder bij minister Maxime Verhagen van Economische Zaken en de provincie Groningen op aan te zoeken naar alternatieven, zoals de bouw van een veel schonere biomassacentrale. 'Helaas hebben ze daar niet voor gekozen', aldus Van Tongeren. Dat Verhagen liever doorgaat met de bouw van 'vieze kolencentrales', heeft Van Tongeren verbaasd, zo stelt ze.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden