Groningen gaat van het gas af, hoe ziet dat kostenplaatje er voor u uit?

Een demonstratie in 2016 tegen de winning van aardgas en aardolie bij het hoofdkantoor van de NAM in Groningen. Beeld ANP
Een demonstratie in 2016 tegen de winning van aardgas en aardolie bij het hoofdkantoor van de NAM in Groningen.Beeld ANP

Als de rest van Nederland Groningen wil helpen zo spoedig mogelijk van het gas af te komen, hoe ziet dat kostenplaatje er dan uit?

Een succesvolle zakenvrouw in Maastricht die solidair is met de Groningers die tegen gasboringen strijden, heeft wellicht haar villa al lang aardgasvrij laten maken. Anders kan het ombouwen tienduizenden euro’s gaan kosten. Het wachten is eigenlijk op technische innovaties die elektrische warmtepompen goedkoper, kleiner en stiller maken.

Tot die tijd adviseert de Vereniging Eigen Huis (VEH) - waar jaarlijks ruim 100.000 leden collectief groene stroom inkopen - daarom een hybride systeem. Dat kost volgens de stichting Milieu Centraal tussen de 3500 (zonder cv-ketel) à 7000 (met ketel) euro. De cv-ketel gebruik je dan alleen op piekmomenten. Dat zou de CO2 uitstoot met 35 procent verminderen.

Het bijplaatsen van zo’n ‘extra’ elektrische waterpomp kost minimaal 3600 euro, maar er is tussen de 1500 à 1800 euro subsidie mogelijk. De netto kosten van 2100 euro voor dit hybride systeem zijn bij gemiddeld verbruik in negen jaar terug te verdienen. Een verbouwing van het huis is niet nodig.

Wie uit solidariteit of uit milieu-overwegingen gelijk de hybride fase wil overslaan, komt terecht bij de autonome elektrische warmtepomp. Dick Reijman van installateursvereniging Uneto-VNI, sprak recent een installateur uit Wormer die zei dat hij het afgelopen jaar meer warmtepompen dan cv-ketels verkocht. “Er is ook een run op de opleidingen voor warmtepompinstallateur.” Uneto-VNI zit mede achter het manifest om vanaf 2021 alleen maar hybride verwarmingssystemen te verkopen. De branche werkt al jaren aan duurzame energie en ziet in die markt kansen voor minimaal 15.000 extra banen.

Doorslaggevende factor

Behalve goede wil is de staat van uw huis een doorslaggevende factor. “Voor de vele tienduizenden huizen die op stadsverwarming draaien is dit niet aan de orde. Nieuwbouwhuizen worden soms al zonder aardgas opgeleverd”, zegt Hans André de la Porte van de VEH. Nederland heeft zo’n 7 miljoen woningen. Iets minder dan de helft is huur, en de talloze woningcorporaties zijn nog bezig met een inhaalslag om te isoleren.

Overigens tekenden de Consumentenbond – waar ook zo’n 48.000 huishoudens samen groene stroom inkopen - en de VEH het manifest niet, hoewel zij in principe achter het idee staan. De bond test momenteel hybride warmtepompen. Zij gelooft niet dat vóór 2021 alle vragen beantwoord zullen zijn. Zo mist zij nog maatschappelijk draagvlak, en helderheid over subsidieregelingen. De VEH wil de verantwoordelijkheid niet eenzijdig bij de huishoudens neerleggen.

Sinds 1992 worden woningen goed geïsoleerd. Vanaf 2000 ging dat beter, en sinds 2009 gaat dat uitstekend, aldus Milieu Centraal. Dit soort woningen is wat isolatie betreft geschikt voor een autonome warmtepomp. Voor oudere huizen kan een hybride warmtepomp de helft gasverbruik besparen en 35 procent op CO2 uitstoot.

Kosten

Dan het kostenplaatje. Een pomp die warmte uit de lucht haalt begint bij 6500 euro wat oploopt tot 14.000. De subsidie ligt tussen de 1300 en 2500 euro. Een pomp die warmte uit de bodem of het grondwater haalt begint bij 8500. Een hele mooie kost 19.500 euro. De bodempomp heeft ’s winters een flink hoger rendement, en geen lawaaiige ventilator. Boren van de bodembron haalt wel de tuin overhoop. Voor bewoners van appartementencomplexen lijkt de bodempomp geen optie. De subsidie voor de duurdere variant ligt tussen de 2500 en 3400 euro.

Maar, omdat een zelfstandige warmtepomp water circuleert van maximaal de 45 en 55°, waar een cv-ketel tussen de 60 en 80° haalt, kunnen extra radiatoren of vloerverwarming nodig zijn. Daarvoor betaalt u weer duizenden euro’s extra. Om draagvlak te creëren en het betaalbaar te houden, denkt de Uneto-VNI aan een maandelijks servicecontract.

De energiebesparingen komen voor een gezinswoning neer op 355 euro (luchtpomp) à 500 euro (bodempomp) per jaar. Daarmee is de solidariteitsheffing voor een periode van 10 jaar (aanschafkosten minus subsidie minus besparing) zo’n 1650 euro. Overigens kende Duitsland na de hereniging vele jaren een solidariteitsbelasting voor de voormalige DDR burgers.

Mocht u dat ervoor over hebben, check dan even bij uw gemeente. Stel dat uw wijk in de komende jaren overgaat op stadsverwarming, dan is uw warmtepomp ook op Marktplaats niet meer zoveel waard.

Lees ook: Gaswinning naar nul? De Groningers laten de kurken nog niet knallen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden