Groningen en Utrecht gaan zorgenkindjes privatiseren

UTRECHT (ANP) - Utrecht en Groningen hebben beide plannen om gemeentelijke bedrijven te privatiseren. In Utrecht moet het Gemeentelijk vervoerbedrijf eraan geloven, in Groningen gaat het om de accountantsdienst.

Het Gemeentelijk vervoerbedrijf Utrecht (GVU) draait met grote tekorten en kondigde begin deze maand al een drastische reorganisatie aan, waarbij op termijn 175 van de 825 banen moeten vervallen. B en W van Utrecht hebben gisteren bekend gemaakt dat het GVU wat hun betreft "uitgroeit tot een regionaal bedrijf dat de concurrentie aangaat met andere aanbieders van openbaar vervoer" .

In de Utrechtse plannen houdt het geprivatiseerde GVU overigens wel het monopolie op 'kernlijnen' en hoogwaardige openbaar-vervoerlijnen, zoals de nieuw aan te leggen sneltram. Het GVU beschikt nu over 180 stadsbussen en vervoert ongeveer 33 miljoen passagiers per jaar in Utrecht, Maarssen en Maarssenbroek.

De gemeentelijke dienst woningbeheer, eveneens zeer verliesgevend, is overigens ook al druk bezig met een drastische reorganisatie die tot privatisering moet leiden.

Groningen

Burgemeester en wethouders van Groningen willen de Accountantsdienst van de gemeente Groningen (ADG) overdoen aan het Haagse bureau VB Accountants. Maandag komt een voorstel voor deze overname voor het eerst aan de orde in de raadscommissie voor financien.

De overname is een gevolg van de affaire met de Gemeentelijke kredietbank. Door deze affaire dreigt de gemeente voor maximaal 40 miljoen het schip in te gaan. De directeur van de kredietbank kon op grote schaal leningen verstrekken zonder voldoende dekking. Na deze affaire leek het ook de gemeenteraad beter controle op de gemeentefinancien over te laten aan een onafhankelijk bureau.

Met instemming van de raadscommissie ging de gemeente op zoek naar een overnamepartner. Met drie bureau's voerde de gemeente gesprekken waarbij VB als meest geschikt uit de bus kwam. Het bureau heeft 1 400 medewerkers en is daarmee het vijfde bureau van Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden